Damlacık'ta Tünel İsyanı



DHA'nın haberine göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca yaptırılan Konak Tüneli'nin, altından geçtiği Damlacık semtinde bir türlü sular durulmuyor. Bir yıl önce kamulaştırılan 60 evin yıkılmasından sonra tünel çalışmaları başlarken, bu kez Sümer ve Namık Kemal mahallerinde bulunan üç sokakta oturanlara can güvenliği açısından sakınca yaratacağı gerekçesiyle evlerini boşaltmaları çağrısı yapıldığı ortaya çıktı.

Tünelin altından geçeceği bazı evler için, risk taşıdığı gerekçesiyle yeniden kamulaştırma kararı alındığı belirtildi. Ev sahipleri ve kiracılar duruma tepki gösterdi. İki mahalledeki 424, 425 ve 426 sokaklarda evi bulunanlar, hak ettiği değerden kamulaştırılmasını isterken, bu sokaklarda oturan kiracılar da mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Kiracılar, kendilerine başka eve taşınmaları için sadece 450 ile 650 TL arasında para verileceğini belirterek, bunu kabul etmeyeceklerini söyledi. Mahallede oturan yaşlılar da bazı yolların tünel çalışmaları nedeniyle kapatılmasından sonra, kentin merkezine inemez hale geldiklerini, 60-70 yıllık anılarını terk etmenin kendileri için kolay olmayacağını dile getirdi.

Toplantı yaptılar

Damlacık sakinleri, Karayolları ve taşeron firma yetkilileri ile 15 gün önce, tünelde düzenlenen toplantıda bir araya geldiklerini belirterek, tüneli yapan taşeron firma yetkililerin kendilerine o zaman evleriyle ilgili tehlike ve herhangi bir risk bulunmadığını söylediklerini öne sürerek, 'Çatlamalar olursa tamir eder gerekirse masraflarınız bedelini öderiz' dediklerini söyledi. Ardından ise 'Konak bölgesine girdik, geliyoruz. Evlerinizde risk var, bir an önce boşaltın, kiracılarınızı çıkarın' denildiğini anlatan mahalle sakinleri, "Tünelin altından geçeceği evler için kamulaştırma kararı alındığı bizlere bildirildi. Daha önce evler risk altında değildi de şimdi mi risk altında? Ne değişti" dedi.

Mahalle sakinlerinden Naim Yazıcı, oturduğu evin 60 yıllık ve zemininin ise toprak olduğunu belirterek, "Yanımda kamulaştıralan ev yıkılırsa zemin toprak olan benim ev de Konak Meydanı'na kadar gider. Evimin eski olması sebebiyle risk var. Bu evler kentsel dönüşüm kapsamında da değil. Mahallede bir bilgi kirliliği var, kimse ne yapacağını bilemiyor. Ben, evimin risk durumuyla ilgili zemin etüdü alışması yaptırılmasını talep edeceğim. Aksi halde Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağım" dedi.