"Ankara Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz sene nisan ayı itibariyle başladığı yeni dönem ile Ankara’nın ulaşım problemine dair bir dizi çalışmayı öncelikli gündemine almıştır. Toplu taşımı güçlendirme hedefli yeni otobüs alımı, özel halk otobüslerinin aktarmalı ulaşım sistemi içine dahil edilmesi, öğrenci ulaşım kartının hizmete sokulması, kadın şoför istihdamı ve bisiklet yolu projeleri bu kapsamda ele alınan olumlu gelişmelerdir.
Ancak bunların yanı sıra geçtiğimiz dönemler içinde de sıkça eleştirdiğimiz; toplu taşım yerine özel araçla seyahati teşvik etmekten, kışkırtılmış bir trafik yaratmaktan ve kent imgesini olumsuz etkilemekten ve yaya ulaşımını güçleştirmekten öte bir amaca hizmet etmeyen altgeçit, üstgeçit, katkı kavşak inşa etme ve yol genişletme tarzı uygulamaların devam ettiği görülmektedir.
Eski dönemlerde yapılan ve hataları tekrarlayan ‘daha fazla hız, daha fazla yol’ temalı özel araç sahipliğine dayanan ulaşım politikalarının, yeni dönem ile değişeceğini umut etmek istiyoruz. 20 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen Ankara Ulaşım Çalıştayı'nın somut adımlarını, çalıştay boyunca anlatılan ilkesel kararlarla tutarlı uygulamaların hayata geçirilmesini ve bu sürecin Ankara Ulaşım Ana Planına yol gösterecek şekilde – ilgili paydaşların katılımı ile – devamını beklediğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Ankara Ulaşım Çalıştayı Hakkında Bilgilendirme:
Ankara’da yıllar içerisinde uygulanan yatırımlar, özel araç kullanımını teşvik ederken toplu taşıma sistemlerini olumsuz yönde etkilemiş, motorsuz yeşil ulaşım olanaklarını ise neredeyse tümüyle yok etmiştir. Ankara’nın ulaşım sorunlarına ilişkin Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 20 Kasım 2019 tarihinde düzenlenen “Ankara Ulaşım Çalıştayı”na Şubemiz ve TMMOB’nin farklı bileşenleri davet edilmiş, geniş çaplı bir katılım sağlanmıştır. Toplu Taşıma sistemleri, sürdürülebilir ulaşım ve akıllı ulaşım sistemleri gibi çeşitli konu başlıkları hakkında sunumlar yapılmış, teorik ilkesel konumlanmalar, belediyenin pratikleri ve paydaşların önerileri dinlenmiştir. Bu noktada çoğunlukla sürdürülebilirlik, Avrupa Birliği ve ABD kaynaklı hibe ile ulaşım projelerinin gerçekleştirileceği tarafımıza aktarılmıştır.
Ankara’nın ulaşım sorunlarının çözülmesi, sağlıklı, ucuz ve konforlu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için öncelikle üst ölçekli plan çalışmalarının yürütülmesi, bu kapsamda Ankara Ulaşım Ana Planının revize edilmesi gerekmektedir. Ulaşım politikaları ve projeleri parçacıl ve anlık sorunları çözmeye yönelik olarak değil, ulaşım sorunlarının ortadan kaldırılmasına, toplumun güvenli ve sağlıklı biçimde erişimini sağlamasına ve çevrenin korunmasına yönelik bütüncül bir yaklaşım sunan üst ölçekli bir ulaşım ana planı ile belirlenen kararlar doğrultusunda uygulanmalıdır.
Şehir Plancıları Ankara Şubesi olarak Ankara’nın ulaşım konularını yakından takip etmekte olduğumuzu ve kamuoyunu bilgilendirme görevimizi sürdüreceğimizi saygıyla duyururuz."