Çukurova'da güneş enerjisi santralleri (GES) yatırımı yaygınlaşıyor. Türkiye'de güneş enerjisinin ekonomiye kazandırılması için 2013 yılından itibaren yoğunlaşan destekler GES yatırımlarına ilgiyi artırıyor. Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay'ı kapsayan Çukurova'da, oluşturulan santrallerin kurulu gücü 331 megavata ulaştı.
GES kurulumu yapan mühendislik firması sahibi Nuh Kar, AA muhabirine, 2013'te işletmelerini faaliyete geçirdiklerinde Adana'da kurulu çok az tesis olduğunu, kapı kapı gezerek güneş enerjisini anlattıklarını söyledi.
Bölgede 2015 yılından itibaren yatırımların ciddi seviyelere ulaştığına işaret eden Kar, "2015 -2016 yılları güneş enerjisi yatırımları için kilit yıllar oldu. Güneş enerjisi yatırımları 2019 baharında daha hızlı bir şekilde ilerleyecek. Özellikle enerji maliyetlerinin çok yükselmesi ve güneş enerjisi sistemlerinde panellerin maliyetlerinin neredeyse üçte bir seviyelerine düşmesi insanların yatırım iştahlarını açıyor. Bundan beş yıl önce bir sistemin amortismanı yaklaşık 9-10 yıl iken bu süre 4 yıla kadar düşmüş durumda" ifadelerini kullandı.
Adana Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren GES firması solar üretim sorumlusu Gökberk Karatay da 3 yıl önce güneş enerjisi santralı kurduklarını belirtti.
Gerek sektöre verilen destek gerekse Adana'da güneş alma süresinin kendilerini bu yatırımı yapmaya yönlendirdiğini anlatan Karatay, "Yatarım amaçlı tesisin amortisman süresi ortalama 5 yıl. Daha sonraki 20 yıllık ömrü boyunca yatırım, tamamen kar amaçlı işlev görecek. Diğer yatırımcıların da bu şekilde santral kurmalarını teşvik etmek için elimizden geleni yapmaya hazırız. Tamamen temiz bir enerji. Bakım masrafı çok az " diye konuştu.