Türkiye’de örneği sadece 5 yerde bulunan Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (Teknopark) Çukurova Üniversitesi bünyesinde de kurulması için çalışma başlatıldı.
Teknopark kurulması için hazırlanan rapor Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sunulmasının ardından bakanlar kurulunun gündemine gelecek. Bakanlar kurulunun olur vermesi durumunda en kötümser rakamlara göre 2006 yılı sonunda Teknopark faaliyete geçecek.
Çukurova Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Teknopark’ın nasıl işleyeceği öğretim üyeleri, oda temsilcileri ve sanayicilere düzenlenen bir toplantı ile anlatıldı. Teknoloji Geliştirme Merkezi kurulmasında en önemli koşulun kurucu heyette mühendislik ve temel bilimler dallarında yeteri insan gücü ve teknik donanım bulunması olduğunu dile getiren Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yalçın Kekeç, üniversitelerinin insan ve teknik donanım açısından yeterli olduğunu söyledi. Teknopark kurulması için geçtiğimiz yıl Mühendislik–Mimarlık Fakültesinden 11 öğretim üyesinin çalışmaya başladığını ifade eden Kekeç, “Teknoloji Geliştirme Merkezlerine sağlanan muafiyet ve destekler dikkate alındığında sanayicilere, yerel yönetimlere, banka ve finans kuruluşlarına, özel ve tüzel kişilere, vakıf ve derneklere burası büyük yarar sağlayacaktır.” dedi.
1040 dönüm arsa tahsis edildi
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuncay Yılmaz da Teknopark için Balcalı Hastanesi’nin güneyinde bin 40 dönüm alan ayrıldığını belirterek yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre ilk etapta Teknopark kurulması için gerekli olan “Teknoloji Geliştirme Merkezi yapılabilirlik” raporu hazırlanarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığına sunmaya hazır hale getirildi. Bakanlığa raporun sunulması ve olur verilmesinin ardından bakanlar kurulu gündemine gelecek olan Teknopark’a buradan da tamam denilmesi halinde bir şirket kurulacak. Şirket ilk etapta 2 bin metrekare kapalı alan kuracak ve üniversitenin imkanlarını da kullanma şartıyla teknoloji üretmek isteyen her türlü şirkete Teknopark içinden kiralama ile yer tahsis edecek. Firma ve şirketlere Teknopark içinde yapacakları üretimde vergi muafiyeti sağlanacak. Teknopark’ın kurulma izninin bu yıl içinde çıkması durumanda kurulacak şirketin yapısına göre 2005 yılı başında ya da 2006 yılı sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor.
Teknopark’ın avantajları
Türkiye’de sadece İzmir’de, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde, Gebze’de, Hacettepe ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde bulunan Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin Çukurova Üniversitesi bünyesinde kurulması halinde bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacak. Teknopark’ın sağlayacağı katkılar şöyle sıralanıyor; Yüksek teknoloji kullanan sektörlerde istihdamın büyümesini sağlanacak, araştırma–geliştirme çabalarının bölgesel ve yerel ekonomide yeniden yapılanmasına katkıda bulunulacak, diğer bölgelerden yüksek teknoloji firmaları yöreye yatırıma gelecek, uzun dönemli istihdamın artışı sağlanarak küçük işletmelerin ve ortaklıkların ortaya çıkarılması sağlanacak.