Kültür ve Turizm Bakanlığı, yurtdışına kaçırılan tarihî eserlerin Türkiye’ye geri getirilmesi için farklı bir yol izleme kararı aldı. Yurtdışından bir türlü getirilemeyen eserlerin kopyalarını yaptırma kararı alan bakanlık, bu eserleri belirli müzelerde sergileyecek.
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, yeni projeyi TBMM’de açıkladı. Türkiye’de müzelerin toplama eserlerle oluşturulduğunu, bazı eserlerin ise yurtdışına kaçırıldığını söyleyen Bakan Koç, bu konuda alternatif düşünceler üzerinde durduklarını belirtti. Çalınan eserlerin kopyalarını sergileme düşüncesi üzerinde durduklarını söyleyen Koç, “Yurtdışına kaçırılan eserlerin bire bir kopyasını yapıp, altına da ‘ülkemizden kaçırılan bu eserin aslı şuradadır’ yazarak sergilenmesini sağlayacağız.” dedi. Türkiye’nin müzeciklik alanında İtalya’yı örnek aldığını belirten Koç, kapalı olan müzelerin açılması için de çaba harcadıklarını söyledi. Koç, “İstanbul’da Âsar-ı Atika Müzesi var, 15 yıldır kapalı, kimsenin haberi yok. Oysa açılması için 1 trilyon lira yeterli.” dedi.
Bugüne kadar önemli miktarda eserin ülkeye geri getirilmesi için mücadele eden Türkiye, en çok parayı da avukatlara ödedi. Bu konuda harcanan paralar için de ilginç bir örnek veren Koç, “Yurtdışındaki bazı eserlerin değeri 4-5 milyon dolar. Böyle olmasına rağmen bu eserlerin Türkiye’ye getirilmesi için sadece avukatlara 19 milyon dolar ödedik.” dedi.
Türkiye’nin iadesini istediği tarihî eserler arasında Boğazköy Sfenksi (Berlin), Bergama Zeus Sunağı (Berlin), Truva Hazineleri (Rusya), Lidya Eserleri (New York Metropolitan Müzesi), çalınmış Kur’an-ı Kerim Sayfaları (Princeton Üniversitesi ve değişik müze ve şahısların elinde) yer alıyor.