Çukurova Havalimanı İhalesi İptal Edildi



Hürriyet havacılık yazarı Uğur Cebeci, Çukurova Havalimanı ihalesinin iptal edildiğini yazdı. İhalenin iptal edilmesinin sebebinin "güvensizlik" olduğunu belirten Cebeci, "Toplam yatırım tutarının 250 milyon Euro olması hesaplanan inşaat ortaya çıkan güvensizlik nedeniyle DHMİ Yönetim kurulunca ihale iptali için karar verildi." dedi.

Uğur Cebeci, yazısında konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Çukurova Havalimanı üstyapı tesislerinin ihalesi geçtiğimiz aylarda açıldı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin açtığı ihaleye iki firma teklif verdi. Limak-Kalyon-Cengiz inşaat ortak girişimi şartlı teklif verince elendi. Diğer ortak girişim ise Günbeton İnşaat-Terminal Yapı ortak girişimi ise 100 milyon Euro kira bedeli karşılığında ihaleyi kazandı.

Toplam yatırım tutarının 250 milyon Euro olması hesaplanan inşaat ortaya çıkan güvensizlik nedeniyle DHMİ Yönetim kurulunca ihale iptali için karar verildi. Yeni Ulaştırma Bakanı onayına sunuldu. Bakan Adil Karaismailoğlu zaten duruma çok iyi hakim olduğu için hızla onaylayınca da ihale iptal edilmiş oldu.

İhaleyi kazanan ortaklardan Terminal Yapı daha önce de Çeşme-Alaçatı havalimanı inşaatı ihalesini kazanmıştı. Aynı zamanda işletmeyi de yapacaktı. Ancak haziran ayında bitmesi gereken havalimanı için hiçbir çalışma yapılmadı. İhaleye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bir bakıma el koydu. Bölgenin harika bir otoyolla İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na bağlı olduğunu belirten bakan, böyle bir yatırımın gereksizliğini ve çevreye verilecek zararı gündeme getirdi. Terminal Yapı zaten ilerlemeyen işi durdurmak zorunda kaldı. Aynı şirket ayrıca Kıbrıs Ercan Havalimanı terminal işinde Taş Yapı firması ile ortaklık kurmuştu. O iş de yürümüyordu.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

Cebeci, yazısında Terminal Yapı’nın patronu Alp Delimollaoğlu’nun kendisine yaptığı açıklamaya da yer verdi:

“1. Terminal Yapı, yap işlet devret ihalelerinin şartı olan en yüksek kira teklifini vererek Çeşme Havaalanı’nın ihalesini almıştır. Hatta burada bir uçuş okuluna da projelerinde yer vermişlerdir. Çalışmalara başlamışlardır ancak Turizm Bakanlığı orada başka proje yapacağım diyerek, inşaat devlet tarafından durdurulmuştur. Bu olayın ilk haberi firmaya geçen kurban bayramı öncesinde gelmiştir. Kararı değiştirmek için ellerinden geleni yapmalarına rağmen, harcadıkları paraların yanı sıra uçuş okulu da iptal olmuştur ki; bu ülkemiz için önemli bir gelir olacaktı.

2. Ercan Havaalanı’nda büyük ortak yüzde 70 pay ile Taş Yapı’dır. Taş Yapı, Terminal Yapı’yı şirketten içeri sokmamaktadır. Açılan dava ile bilgilendirmek için firma yetkilileri demeç vererek halka duyurmuşlardır.

3. Çukurova Havaalanı ihalesini de yine ihale yönetmeliğine uyarak, en yüksek teklifi vererek kazandık.”

Uğur Cebeci’nin yazısının tamamına linkten ulaşılabilir.