Çukurova Bölgesel Havalimanı İhalesi



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2023 hedefleri arasında yer alan 30 milyon yolcu kapasiteli iki havaalanından birisi olması planlanan ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından düzenlenen Çukurova Bölgesel Havaalanı yapım ihalesi başladı. DHMİ Genel Müdürlüğünde düzenlenen ve 19 firma tarafından şartnamesi alınan ihaleye, Zonguldak Sivil Havacılık AŞ ortak girişimi olan Sky Line Havacılık katıldı.
    
Mersin ve Adana ile Çukurova bölgesine hizmet vermek amacıyla konvansiyonel boyutlarda yapımı planlanan Çukurova Bölgesel Havaalanı, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak. Tamamı özel sektör tarafından yapılan ikinci havaalanı olacak ve inşası 36 ayda bitirilecek. Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında kapalı teklif alma usulü ihaleye çıkarılan Çukurova Bölgesel Havaalanı yapım ihalesinde, en az işletme süresini teklif eden firmanın ihaleyi kazanması öngörülüyor.
    
Sözleşme imzalandıktan ve yer teslimi yapıldıktan sonra 36 ayda inşaat çalışmalarını tamamlayacak firmanın daha sonra işletme süresi başlayacak, işletme süresi bittikten sonra da işletme idareye devredilecek. İhalenin devrinin ardından yapılacak havaalanı kiralama ihalesinde, en yüksek kira teklifini veren firma ihaleyi kazanacak.
Çukurova Bölgesel Havaalanı yapımı için 8 milyon metrekarenin üzerinde bir alan kamulaştırıldı.

Projenin yapım süresi 36 ay

İhalenin açılış konuşmasını yapan APK Başkanı Zafer Topuz, Türkiye'nin güneyinde işlet ticari omurgalarından biri olan Adana-Tarsus-Mersin hattında son dönemde artan potansiyelin, bölgenin ulaşım stratejilerinin yeniden değerlendirilmesini zorunlu kıldığını belirtti. Projenin yapım süresinin 36 ay olduğunu bildiren Topuz, proje kapsamında yapılacakları anlattı. İhaleye ilişkin 19 firmanın dosya satın aldığını, bunlardan 7 firmanın DHMİ'ye yer görme belgelerini onayladığını belirten Topuz, bugün yapılacak ihalede tekliflerin evrak teslim sırasına göre açılacağını ve görevlendirme komisyonu tarafından değerlendirileceğini söyledi.
    
Topuz, değerlendirmenin istekliler ve noter huzurunda ihale sonuçlanana kadar devam edeceğini bildirerek, en kısa işletme süresini teklif eden firmanın teklifinin en uygun teklif kabul edileceğini kaydetti. Bu şekilde belirlenen görevlendirme kararının DHMİ yönetim kurulu tarafından onaylanmasının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın onayına sunulacağını anlatan Topuz, bakanın onayının ardından ihalenin kesinlik kazanacağını ifade etti.
    
Topuz, ''Temennimiz odur ki, bugünkü ihalede eşit rekabet şartlarında adil bir yarışma neticesinde Mersin ve Adana illerimize hizmet vermek üzere yüksek standartlarda son derece modern yeni bir bölgesel havaalanı kazandırılacak ve kamu adına en kısa işletme süresini teklif eden firmaya ihalesi verilerek kamu menfaatleri gözetilmiş olacaktır'' diye konuştu.

Topuz'un konuşmasının ardından ihaleye katılan firmanın teknik şartname inceleme işlemi başladı.