'Çukur Han' Çukurdan Çıkarılacak!



Dünya Anıtlar Fonu (World Monuments Fund-WMF) tarafından hazırlanan "2008 Yılında Dünyada En Fazla Tehlike Altındaki 100 Tarihi Eser" listesine alınan Ankara'daki Çukur Han önümüzdeki aylarda Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin bir parçası olacak.

Ankara Kalesi'nin hemen ön tarafındaki tarihi kent merkezinde yer alan Çukur Han, bir 18. yüzyıl yapısı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde cezaevi olarak kullanıldığı belirlenen Çukur Han, Ankara'da Osmanlı dönemi kervansaray örneği olarak ayakta kalmış az sayıdaki tarihi yapılardan biri.

Mülkiyeti, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde olan Çukur Han, ahşap kısımları tümüyle çürümesi ve zaman zaman evsizlerce kullanılması nedeniyle WMF tarafından "2008 Yılında Dünyada En Fazla Tehlike Altındaki 100 Tarihi Eser" listesine alındı.

'Hepsinin farkındayım'
Milliyet'in, WMF ve WMF'nin yaptığı listeye ilişkin soruları yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'den bu listeye giren Çukur Han, Hasankeyf, İstanbul Surları, Meryem Ana Kilisesi ve Kızıl Kilise'nin tahribata uğradığını yakından bildiklerini ifade etti.

Koç, şunları söyledi: "Ben hepsinden önce de farkındayım. Dedikleri yanlış değildir, lakin biz çalışıyoruz. En önemlisi İshak Paşa Sarayı değil mi? İshak Paşa Sarayı üzerinde çalışıyoruz. Meryem Ana Kilisesi üzerinde de çalışıyoruz. Ben işime sahibim ama onlar elbette buna sahip çıkacaktır. Bunlar çünkü sadece benim malım değil, dünyanın malıdır, korumak mecburiyetindeyiz."

'Yakında başlayacağız'
Koç, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Çukur Han için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanmış protokol çerçevesinde hareket edileceğini anımsattı.

Çukur Han'ın, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin genişletilmesi projesiyle restore edileceğini söyleyen Koç, Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı bilgi çerçevesinde yakın zamanda çalışmalara başlanacağını ifade etti. Böylece restorasyon sonrasında Rahmi Koç Müzesi'ne dönüştürülen Çengel Han gibi Çukur Han'ı da geleceğe taşıyacaklarını kaydeden Koç, Avrupa'dan müzecilik ödülleri almış olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni de çevresindeki tarihi yapılarla zenginleştireceklerini anlattı.
Koç'un anımsattığı proje kapsamında, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çıkrıkçılar Yokuşu'nda yıkılması planlanan dükkânlardan bazılarını kamulaştırdı. ASKİ'ye ait su deposunun bulunduğu arazinin müzeye dahil edilmesi ve Ulus İlk Meclis İlköğretim Okulu'nun tarihi binasının yeniden düzenlenmesi kararlaştırıldı.