Yarışmanın Konusu ve Amacı
“Mimarlık İşliği”
Fransızca “atölye” kelimesi ile eş anlamlı olan “İşlik” sözcüğünün, TDK’ ya göre sözlük anlamı “Zanaatçıların veya resim, heykel sanatlarıyla uğraşanların çalıştığı yer” dir.
Genel anlamı ile işlikler, sanat ve zanaatın üretimine ve eğitimine odaklanan mekanlar olmuşlar, öte yandan üretim ve eğitimi kapsayan pek çok alanda da stüdyo, atölye gibi isimlerle varlıklarını sürdürmüşlerdir. Günümüzde mimarlık alanında hem (enformel veya formel) eğitimin hem de tasarım eyleminin bu işliklerde gerçekleştiği görülmektedir. Mimari işlikler, bilgi ediniminin ve aktarımının gerçekleştiği ve mimari üretimin gerektirdiği; karşılaşma, farklı disiplinlerle birlikte çalışma ve birlikte var olma olanaklarını da sunan mekanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu doğrultuda yarışmanın konusunu oluşturan “Mimarlık İşliği” enformel çalışmaların yapıldığı ve/veya formel eğitime eklemlenen, öğrenme-tartışma- sorgulama-tasarlama ve benzeri birçok eylemin bir arada gerçekleştiği bir mekanlar bütünü olarak düşünülmelidir. Bu mekanların, mimarlığın doğasında bulunan kapsayıcılık, sürdürülebilirlik, herkes için tasarım gibi kavramlara cevap verebilmesi, odağına ise disiplinler arası üretimi alması beklenmektedir.
Yer
Yarışmacı yer seçiminde serbesttir, ancak tasarımını var olan bir yerde gerçekleştirmelidir. Yarışmacıların farklı karşılaşmalara ve birlikteliklere olanak verecek, mimarlık işliğinin kendisini de kamusallığın bir parçası haline getirecek nitelikteki mekanlar önermesi ve seçilen yerin bağlamının işliğin tasarımında rol oynaması gerekmektedir.
Program
Yarışmacılardan var olan eğitim kalıplarının dışında geliştirecekleri (yaratıcılıklarının paralelinde oluşturacakları) senaryo doğrultusunda program/programlar önermeleri beklenmektedir.
Yarışma Takvimi
Soru sorulması için son tarih: 17 Haziran 2019
Soruların yanıtlanması: 28 Haziran 2019
Üyelik-Proje teslimi: 02 Eylül 2019 (17.00’ye kadar)
Jüri değerlendirmesi: 09 Eylül 2019
Sonuçların duyurulması: 16 Eylül 2019
Sergi açılışı: 30 Ekim 2019
Kolokyum ve ödül töreni: 4 Kasım 2019 (Yıldız Teknik Üniversitesi)
Ödüller
Birinci ödül: 6.000 TL
İkinci ödül: 4.000 TL
Üçüncü ödül: 3000 TL
Mansiyon: 1000 TL (Eşdeğerdir, 3 adet)
Dereceye girenlerin kendi tercihleri doğrultusunda yapacakları iş ve staj başvuruları, Çuhadaroğlu tarafından öncelikli olarak değerlendirmeye alınacaktır.
Asli Jüri Üyeleri
- Çiğdem Polatoğlu (Prof. Dr., YTÜ) (Jüri Başkanı)
- Ş. Tülin Görgülü (Prof. Dr., YTÜ)
- F. Pınar Arabacıoğlu (Doç. Dr., YTÜ)
- Ervin Garip (Doç. Dr., (İTÜ)
- Rıfat Gökhan Koçyiğit (Dr. Öğr. Üyesi, MSGSÜ)
- Alper Derinboğaz (Y. Mimar, Salon Architects)
- Hakan Demirel (Y. Mimar, Suyabatmaz Demirel Mimarlık Ofisi)
Yedek Jüri Üyeleri
- Serhat Başdoğan (Doç. Dr., YTÜ)
- Polat Darçın (Doç. Dr., YTÜ)
Raportörler:
- Serhat Ulubay (Arş. Gör., YTÜ
- S. Serkan Ustaoğlu (Arş. Gör., YTÜ)
Katılımın ücretsiz olduğu yarışma hakkında tüm sorularınız için iletisim@cuhadaroglu.com ve www.ogrenciprojeyarismasi.com adreslerinden iletişime geçilebilir.