Gidenlerin, Gelenlerin, Kalanların Toprağı; Gökçeada Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda



Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda "Toplumsal Hafıza / Belgesel Sinema" teması altında, "Gidenlerin, Gelenlerin, Kalanların Toprağı; Gökçeada" adlı Türk yapımı belgesel gösterilecek. 16 Mart Perşembe günü saat 19:00'da yapılacak gösterimin ardından, Mübadele İnternet Grubu Moderatörü Doktor Bülent Tandoğan, "Adalı Olmak... Adadan Adaya Göç" konulu bir söyleşi gerçekleştirecek.

"Gidenlerin, Gelenlerin, Kalanların Toprağı; Gökçeada" başlıklı belgeselde, İmroz'da koyun kırkma sürecine katılan Kosta ve Mehmet'in dostlukları paralelinde, tam bir göçmenler adası olan Gökçeada anlatılıyor. Filmde, adanın eski yerleşim bölgelerini oluşturan Rum köylerine, adet ve geleneklerine, sonradan kurulan iskan köylerine, yeni gelenlerle adanın eskileri arasında kurulan dostluklara, Rumların ayrılış öyküsüne ve geleneksel olarak sürdürülen Meryem Ana Bayramı'na renkli bir anlatımla yer veriliyor.

Filmin Künyesi
Gidenlerin, Gelenlerin, Kalanların Toprağı; Gökçeada
Yönetmen: Neşe Ertürk / TRT Ankara Televizyonu
Türkiye/ 2004 / Süre: 48'

Doktor Bülent Tandoğan
1960 senesinde Sakarya'da doğdu. 1986'da Hacettepe Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Annesi Bulgaristan göçmeni bir Kırım Tatarı, eşi Yunanistan mübadili bir aileden olan Tandoğan, göçmenlik konusuna özel ilgi besledi. Yunanistan, Bulgaristan, Kırım, Girit ve Marmara Adası gibi mübadillerin yaşadığı yerlere seyahat edip, göçmenlerle tanıştı. Onların yaşadıklarını anlamaya çalıştı.

Göç ve mübadele üzerine araştırma yapan ve kitap yazanları bir araya getirmek için, 2000 yılında İnternet Mübadele Grubu'nu kurdu. Grubu Anadolu'nun unutulan lezzetlerini araştıranların bir araya geldiği Kaybolan Tatlar ve Kapıdağı İnternet Grupları izledi. Tandoğan, halen amatör olarak Türkiye'de yaşayan göçmenler ve Türkiye'den göçenler üzerine araştırmalar yapıyor.

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nın Belgesel Sinemacılar Birliği danışmanlığında hazırlanan programı, her hafta farklı bir temayı içeren filmler ve ardından yapılan söyleşilerden oluşuyor. Seanslar, (0212) 334 22 70 numaralı telefondan rezervasyon yaptırılarak ücretsiz izlenebiliyor.

Osmanlı Bankası Müzesi
Bankalar (Voyvoda) Caddesi
No:35/37 Karaköy
Tel: (212) 334 22 70

www.obmuze.com