Gayrimenkul, İnşaat ve Enerjide Satın Alma İle Birleşmeler Hızlanacak

Bu yıl kendini en çok bankacılık ve perakendede hissettiren şirket devirleri, önümüzdeki dönemde de inşaat, enerji ve gayrimenkul sektörlerine sıçrayacak. Uzmanlara göre, gıda ve mağazacılık alanında da konsolidasyon sürecek.

Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerin başlaması, ekonomi ve siyasette yakalanan istikrarlı ortamla birlikte 2005'te artan yabancı sermaye girişi ile bankacılık sektöründe yaşanan konsolidasyonun, yeni dönemde kendini en çok enerji ve inşaatta göstermesi bekleniyor. Uzmanlara göre, Tansaş ve Gima'nın el değiştirmesiyle perakende sektöründe başlayan konsolidasyon daha da genişleyerek gıda ve mağazacılık alanında kendini gösterecek. Özelleştirmenin bir diğer bacağı olan enerji ile telekom sektöründe de bir konsolidasyon beklentisi söz konusu. Uzmanlar özellikle gayrimenkul alanında boyutu birkaç 100 milyon doları bulan hisse devirlerinin yaşanabileceğini söyledi.

Bu yıl borsada, başta bankacılık ve perakende sektörü olmak üzere 14 şirkette ortaklık yapısı değişti. Söz konusu şirketlerden sadece 3'ünün satış fiyatı borsa değerinin altında oluştu. 11 şirket için borsa değerinin toplam 11.2 milyar dolar üzerinde, 35.7 milyar dolarlık değer belirlendi. Piyasa değerinin altında kalan şirketler de dikkate alındığında fark 10 milyar dolar oldu.

Gıdada yabancı ilgisi
Şirket el değiştirmelerinin devam etmesini beklediğini belirten Finans Yatırım Kurumsal Finansmandan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özlem Özyiğit, "2005'te yabancı sermaye girişinin yanı sıra bazı sektörlerde de konsolidasyon yaşandı. Ayrıca özelleştirmenin ivme kazandırdığı gelişmeler oldu. Bir de stratejik olarak önemi kalmayan bazı şirketler elden çıkarıldı. Aslında hepsinin nedeni farklı ama bu konuda aktif bir dönem yaşandı. Bunun devam etmesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Bundan sonraki süreçte yine bankacılık ve perakendenin yanı sıra telekom, enerji, inşaat ile gayrimenkul sektöründe el değiştirmelerin yaşanabileceğini vurgulayan Özyiğit, "Birçok yabancı yatırımcı özellikle gıda için Türkiye'ye geliyor. Ama gıdada Tansaş ve Gima'nın el değiştirmesiyle ciddi bir konsolidasyon yaşandı. Geride Kipa var. Mağazacılık anlamında da bakmak gerekiyor bu konuya" diye konuştu.

Enerji dağıtım ihalelerinin yaklaştığını ve bu alanda hareketlilik yaşanacağını belirten Özyiğit, "Ekonomik göstergeler böyle devam ettiği, AB ile pürüz yaşanmadığı ve IMF programı sürdüğü sürece bu devam edecek" dedi.

Gayrimenkul hareketlenecek
Önümüzdeki yıl inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde de bir konsolidasyon yaşanacağını ve el değiştirmelerin olacağını belirten Özyiğit, "Gayrimenkul ve inşaattaki konsolidasyonun büyüklüğü birkaç 100 milyon dolar civarında olur" dedi. 2006'de özellikle AB ve büyük özelleştirmelerde sorun çıkmadığı sürece yabancı sermaye girişinin devam edeceğini vurgulayan Özyiğit, "Şirket ortaklıklarında ve devirlerinde çok hareketlilik olacak" dedi.

Tüpraş'ın yüzde 51'inin blok satışında oluşan 8 milyar 117 milyon dolarlık değer, borsadaki değerin yüzde 80 üstünde oluştu. Keza Erdemir'de de OYAK Grubu'nun yüzde 46.12'lik hisseye verdiği 2 milyar 770 milyon dolarlık değer de borsa değerinin yüzde 85 üstüne çıktı.

Doğan Grubu Dışbank'taki yüzde 89.3'lük payını 1 milyar 260 milyon dolarlık değer üzerinden Fortis'e satarken, fiyat borsadakinin yine yaklaşık yüzde 20 üzerinde oluştu. Garanti Bankası'nda Doğuş Grubu bankanın yüzde 25 hissesinin borsa değerinin yüzde 29 üstünde bir fiyatla General Electrik'e sattı. Çolakoğlu Ailesi'nin Paribas'a satışında ise Türk Ekonom Bankası'nın değeri borsadaki fiyatın yüzde 73 üstünde oluştu. Borsada piyasa değerinin altında satılan üç şirket ise Yapı Kredi, Petrol Ofisi ve Şekerbank oldu.