Ladik Çimento İçin Danıştay Ne Dedi?



Uzan Grubu çimento fabrikalarının ihalelerinde Ladik Çimento'da en yüksek teklifi Sabancı Grubu'nun da ortak olduğu Akçansa vermişti. Ancak Rekabet Kurulu'nun incelemesinde Ladik Çimento'nun Akçansa'ya verilmesinde, aynı coğrafi pazarda Akçansa ile yapısal ve koordinasyon bağı bulunan başka teşebbüsler olduğu, bu nedenle birlikte hakim durum oluşacağı gerekçesiyle izin verilmemiş, ikinci en yüksek teklifi veren Türkerler İnşaat'a verilmesinin rekabete aykırı olmayacağı kararı verilmişti.

Rekabet Kurulu'nun bu kararı üzerine şok olan Sabancı Çimento Grubu Başkanı Erhan Kamışlı, tepkisini kamuoyu ile paylaştıktan sonra, Rekabet Kurulu'nun bu kararının iptali için Danıştay'a itirazda bulunmuştu.

TMSF'nin, elindeki Rekabet Kurulu'nun kararı karşısında izleyeceği iki yol vardı : Birincisi Ladik Çimento'yu ikinci sırada bulunan Türkerler İnşaat'a vermesi, ikincisi, ihalede en yüksek teklifi veren Akçansa'nın Danıştay'a itiraz sonucunu beklemesi. TMSF 1.5 ay Danıştay kararını beklemeyi yeterli bularak, Ladik Çimento'yu ikinci sıradaki Türkerler İnşaat'a satıp, tesisi yeni alıcıya teslim etti.

Danıştay 13. Dairesi, Akçansa'nın talebi doğrultusunda, Ladik Çimento'nun Akçansa'ya satışına izin vermeyen Rekabet Kurulu kararının yürürlülüğünü durduran kararını açıkladı. Gerekçesinde, 'Rekabet Kurulu kararında belirtilen ilgili coğrafi pazarda Akçansa'nın tek başına hakim duruma gelmediği, böylece 4054 sayılı Rekabetin Korunması hakkında Kanun'un 7. maddesinde yasaklanan bir birleşme ve devralma yoluyla hakim durum haline gelme davranışının yaşanmadığı belirtilerek daha önceki tarihlerde çimento sektöründe yaşanmış bulunan rekabete aykırılıkların yaşanacağına karine teşkil edemeyeceği' hükmüne yer verdi.

Şimdi ne olacak?
Rekabet Kurulu'nun Akçansa'nın Ladik Çimento'yu almamasını öngören kararı, Danıştay 13. Dairesi kararı ile yürürlükten kalktı. Diğer taraftan satışa konu olan Ladik Çimento, ihalede ikinci sırada bulunan Türkerler İnşaat'a satılmış ve tesis devredildi. Bu durumda ne olacağını irdelemeye çalışalım.

Birinci seçenek: Davalı taraf Rekabet Kurulu, Danıştay 13. Daire'nin yürütmenin durdurulması kararına itiraz eder; dosya Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'na gider, oranın kararı beklenir.

İkinci seçenek: Davalı taraf Rekabet Kurulu Danıştay 13. Daire'nin yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmez; dolayısıyla kararın yürürlülüğü durmuş olur. Bu durumda ne olur? TMSF, Ladik Çimento'yu devrettiği Türkerler İnşaat'tan tesisin geri iadesini ister; Türkerler İnşaat da buna razı olursa tesis iade edilir ve bu kez Akçansa'ya verilir.

İkinci yol: TMSF, Türkerler İnşaat'tan tesisin iadesini ister. Türkerler İnşaat artık bu tesisin özel hukuk hükümlerine göre kendilerine ait olduğunu, geri vermeyeceklerini veya iadesi için "buyrun gelin geri satış şartlarını konuşalım" diyebilir.

Üçüncü yol: TMSF diyebilir ki, bu satış fiilen gerçekleşmiştir. Bu aşamadan sonra bizim yapabileceğimiz herhangi bir şey yok.
Anlaşılan bu konu önümüzdeki günlerde daha çok konuşulacak.

Prof. Dr. Aydın AYAYDIN