Moda Sahiline Hançer! Dev 'Corner Otel'e Hayır Platformu tarafından düzenlenen 'İmar Rantları ve Corner Otele Hayır' Paneli, 08 Kasım Cumartesi günü Bahariye Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. TÜRÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Barbaros Gönençil'in yönettiği panele platform adına Aslıhan Deniz, M. Reşit Karahan, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu, Jeofizik Mühendisleri Odası adına da TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu katıldı. Panele, davet edilmelerine karşılık Kadıköy Belediyesi'nden hiçbir temsilci katılmadı.
Platform adına konuşan Aslıhan Deniz, panelin, yapmacık gündemlerle Türkiye'nin asıl sorunlarının örtbas edildiği bir dönemde, 'büyük sorunlar' listesinde bulunan imar rantları hakkında olduğunu işaret ederek Corner Otel'i de bu imar rantlarının en bariz örneklerinden biri olarak gösterdi. Corner Otel'de sürecin nasıl geliştiğini ve Platformun kuruluş amaçlarını anlatan Deniz, talan projelerinin listesinin Moda sahilinden otoban geçirilmesi, Haydarpaşa Port adı altında Haydarpaşa Garı'nın silüetinin yüksek binalar altında kaybettirilmesi, Salı Pazarı ihalesinin bir Taşyapı şirketi olan 14 günlük Salı Pazarı A.Ş.'ye verilmesi, Darüşşafaka ve Meteoroloji arazilerinin yine Taşyapı'ya satılması şeklinde uzayıp gittiğini söyledi. Deniz, söz konusu arazilerin hepsinin kamuya ait ve yeşil alan olduğuna dikkat çekerek, karşı çıktıkları imar planı tadilatlı inşaatların hepsinde de 'taşyapı' tabelasının olmasını dikkat çekici olarak nitelendirdi.
"Kadıköy, Dalan döneminde bile kendi kimliğini koruyabilmişti"
Corner Otel'in sadece bir imar sorunu olarak nitelendirilemeyeceğini belirten Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu da, "Kadıköy, adına kentsel dönüşüm denilen yapılanmadan payını alıyor. Bedrettin Dalan döneminde bile ilçeye ciddi müdehaleler yapılamamıştı, kendi kimliğini korumuştu" dedi. Mimarlar Odası'na gelen projeyi sadece telif hakları için onayladıklarını belirten Muhçu, ancak bu onayın projeyi kabul ettikleri anlamına gelmediğini ve nitekim hazırladıkları rapordaki çekincelerin de bunun kanıtı olduğunu söyledi. Muhçu, Kadıköy Belediyesi'nin 'Oda onaylamasaydı, biz de kabul etmezdik' şeklindeki iddialarının ise gerçekleri yansıtmadığını savundu.
Daha sonra söz alan Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, projeyi depremsellik açısından ele aldı. Corner Otel'in olası bir İstanbul depreminde enerjiyi yoğun olarak alacak bir pozisyonda olduğunu ifade eden Gündoğdu, "Elbette mühendisler depreme karşı sağlam bir yapı yaptıklarını söyleyebilirler. Ama bunu yapmak zorunda mısınız?" şeklinde konuştu.
"Corner Hotel'in bir bütünün parçası olduğu görülmeli"
Corner Otel gibi rant odaklı projelerin bir bütünün parçaları olduğunu görmek gerektiğini ve bu bütünün de küreselleşme ile ifade edilebileceğini söyleyen M. Reşit Karahan da, sistemin kendi hukuki altyapısını da oluşturduğunu ve bu şekilde hak aramanın olanaklarını da ortadan kaldırdığına dikkat çekti. Söz konusu uygulamaların, siyasi otoritenin yandaşlarını finanse etme yöntemlerinden de biri olduğunu belirten Karahan'ın, bununla mücadele etmek için önerdiği yöntemler ise şöyle:
"Merkezi örgütlenme esas alınmalı; bu duyarlılığı esas alan ortak bir güç oluşturulmalı. Meslek örgütleri, STK'lar, üniversiteler ile ilişkiler güçlendirilmeli ve ortak mücadele alanları oluşturulmalı. Belediye meclisi yapılanması yeniden sorgulanmalıbu anlamda öneriler üretilmeli. Yerel siyasete soyunanlar, oluşturulacak ilkeler doğrultusunda kamusal çıkarlar ekseninde taahütte bulunmaya zorlanmalı. Ayrıca, mahallelilik ve komşuluk bilincini kuvvetlendirecek modeller üretilmeli".
Panel, soru cevap bölümü ile sona erdi.
Platform iletişim bilgileri
T: (0216) 338 00 17
F: (0216) 330 41
55
E: devotelehayir@yahoo.com.tr
Haber
grubu: devotelehayirplatformu@yahoogroups