Dünya Gazetesi'nden Abdullah Sönmez'in haberine göre; Eskişehir’de 2008 yılında 8 bin TL’lik sermaye ile kalıp alanında faaliyete başlayan Yiğiter Teknik Makine, bugün üretimini fabrikaların çöplerindeki plastik atıklarla gerçekleştiriyor. Şirket, çöplerdeki atıkları işleyerek çok sayıda sektörde kullanılan farklı farklı ürünler haline getiriyor.
Fabrikaların plastik atıklarını toplayarak üretime kazandırdıklarını belirten Yiğiter Teknik Makine Genel Müdürü Köksal Yazar, “Firmamız Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların atık plastiklerini alıp işleyerek bu malzemelerden dübel, elektrik buatları ve inşaat sektöründe kullanılan plastik aksamları üretiyor” diyor.
Ayrıca plastik enjeksiyon basımı, saç metal kalıpları, poliüretan kalıpları, metal enjeksiyon kalıpları, vakum kalıplarının imalatı ve bunların basım işlerini yaptıklarını dile getiren Yazar, müşterilerinin isteklerine göre özel imalat da yaptıklarını belirtiyor. Plastik enjeksiyon kalıp imalatını ön planda tuttuklarını vurgulayan Yazar, otomotiv sektörü başta olmak üzere beyaz eşya, mobilya ve inşaat sektörlerinde müşteri taleplerine göre her nevi fikstür imalatı yaptıklarını anlatıyor.
3 milyon 500 bin TL’lik fabrika yatırım
Bu yıl içerisinde Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni fabrikalarına taşınarak kapasitelerini yüzde 60 artıracaklarının altını çizen Yazar, özetle şu ifadeleri kullanıyor: “Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde bir fabrika yatırımı gerçekleştireceğiz. Bu yıl içerisinde inşaatı bitirerek yeni fabrikamıza taşınmayı planlıyoruz. Bu yatırımın tutarı yaklaşık olarak 3 milyon 500 bin TL. Fabrika yatırımımızla birlikte gerçekleştireceğimiz kapasite artışı istihdamımızı da olumlu etkileyecek. 49 olan çalışan sayımızı bu yatırımla birlikte 80’e çıkaracağız.” Geçtiğimiz yılı 2 milyon 500 bin TL’lik ciro ile kapattıklarını söyleyen Yazar, bu yıl söz konusu rakamı 3 milyon 500 bin TL’ye, önümüzdeki yıl ise 8 milyon TL’ye çıkarmayı hedefl ediklerini belirtiyor. Bu yıl ihracata odaklanacaklarına dikkat çeken Yazar, “Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihracat yapıyoruz. Şu anda üretimimizin yüzde 40’ını ihracat oluşturuyor. Fabrika yatırımımızın tamamlanmasıyla birlikte bu oranı yüzde 60’a çıkarmayı hedefl iyoruz” diyor. Yazar, markalaşma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini ve gerekli yatırımlara start vereceklerinin altını çiziyor.
Plastik çatal, bıçak üretimine de başlayacak
Eskişehir’in ilk dübel üreticisi olduklarını söyleyen Yazar, “Dış cephe kaplama dübelleri, strafor dübelleri ve mantolama dübellerinin üretimini yapıyoruz. Yeni fabrika yatırımımızla dübel üretimimizi ayda 40 milyon adede çıkaracağız. Dübelleri 8, 10, 12 ve 14 cm boylarında üretebiliyoruz. 16 cm’lik dübel imalatına da başlayacağız. Elektrik buatları, elektrik düğmelerinin kasaları ve inşaat demiri pas payını da üretiyoruz. Yakın zamanda plastik çatal ve kaçık üretimine de başlayacağız” diye konuşuyor. Şu anda piyasadaki dübellerin yüzde 80’inin Çin malı olduğuna dikkat çeken Yazar, “Yalıtım sektöründe kullanılan dış cephe kaplama dübelleri, strafor dübelleri ve mantolama dübellerini de yapıyoruz. Dübellerimiz Çin malına göre çok daha kaliteli ve ucuz. Ayrıca biz çöpten topladığımız atık plastiklerle dübel üreterek katma değer yaratıyoruz” diyor.