Çöpten Bilgi Teknoloji Üretim Merkezine



Bu hafta Invest Trading Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur konuğumuz oldu. Kantur Ankara’nın çöpünden Türkiye’nin bilgi ve teknoloji üretim merkezine nasıl dönüştüklerini, yeni yatırımlarını ve projelerini Ankara Hürriyet’e anlattı.

İş dünyası sizi Tepe grubundan, Bilkent Holdingden ve TAV firmalarından tanıyor. Şimdi size ‘Çöpçüler Kralı’ deniliyor. Fabrikalarınızla Ankara’nın çöpünü nasıl işliyor ve değerlendiriyorsunuz?

600 kamyon çöp işleniyor

Ankara’da günde 4 bin ton çöp çıkıyor. Bu çöpler 600 kamyonla Mamak ve Sincan’daki ‘Çöp İşleme Merkezleri’ne taşınıyor. 400 kamyon Mamak’a geri kalan da Sincan’ daki tesislere taşınıyor. Bu fabrikalarda ve tesislerde çöplerin ıslahı, çürütülmesi, ayrıştırılması yeniden dönüşümü, enerji ve yakıt üretimi ve seracılık yapılıyor. Çevre koruma alanında dünya çapında ‘Golden Carbon’ sertifikasına sahip işletmeler faaliyet gösteriyor. Bu fabrikalar; metan gazından elektrik üreten motorlar hariç yüzde yüz yerli tasarım- üretim ve montajla kuruldu. Yerli üretimin çoğu OSTİM’de gerçekleştirildi. Bu tesisler BM, Dünya Bankası ve uluslar arası çevre kuruluşlarından övgüler ve takdirnameler aldı.

Türkiye’de günde 70 bin ton çöp çıkıyor

Hangi şehirlerin çöp işine gireceksiniz. Diğer projeleriniz neler?

Ankara Mamak’taki tesislerin benzerlerinin Hindistan ve Çin’de de kurulması için görüşmelerimiz sürüyor. Adana’da 1500 ton çöp işleme işini aldık. Fabrikalar kuruyoruz. Türkiye’de günde 70 bin ton civarında çöp çıkıyor. Bu çöpün 40 bin tonuna ulaşılabiliniyor. Türkiye’nin çöp işini rahatlıkla çözeriz. Şu anda 250 kişiyi istihdam ediyoruz. Çalışanların 50-60’ı üniversite mezunu, kariyer yapmış beyinler. Yabancı uzmanlarda istihdam ediyoruz. Fabrikalarda tamamen bilim ve teknoloji üretiyoruz.

Mamak çöp değil domates kokuyor

Mamak çöplüğünde hangi değişiklikler oldu ? Tesisleri gezenler çöplük arazisinde organik tarım yapıldığını ve sebze meyve üretimi gerçekleştirdiğinizi söylüyorlar.

Kilometrelerce uzaktan kokusu hissedilen ve burunları zorlayan Mamak çöplüğünün kokusu kalmadı. Burada elektrik enerjisi üretiliyor. Kurduğumuz seralarda binlerce ton salkım domates başta olmak üzere binlerce sap çiçek yetiştiriyoruz. Ayrıca en kaliteli kompost gübreyi bu tesislerde üretiyoruz. Birleşmiş Milletler ve özellikle Dünya Bankası tesislerimizi ve projelerimizi çok beğeniyor, takdir ediyor ve dünyaya örnek gösteriyor. Hemen hemen her hafta tesislerimizde yabancı heyetleri ağırlıyoruz.

Anladığım kadarıyla yeni misyonunuz sadece Türkiye’yi değil dünyayı çok önemli bir çevre sorunundan kurtarmak. Peki bu işleri nasıl yaptınız?

Bu işlerin hiçbirini ben yapmadım . Bu işlerin hepsini beraber çalıştığım mühendisler, işçiler, yöneticiler ve elemanlar ile ortaklarım yaptı. Başarı varsa bu ekibindir. Başarısızlık varsa o da bana aittir.