Çöpleri Yakmakla Olmaz! Çözüm: Geri Dönüşüm

Napoli'de toplanmayan çöplere hâlâ çözüm bulunamadı. Ancak çöp sadece İtalya'nın sorunu değil. Greenpeace Akdeniz Örgütü'nden Banu Dökmecibaşı, İstanbul'da çöplerin toplanıp depolama merkezlerine götürülüyor olmasının çöp sorununu çözmediğini öne sürüyor. İstanbul'da biri tıbbi, ikisi de katı atık olmak üzere üç yakma tesisi olduğu bilgisini veren Dökmecibaşı, katı atık yakma tesislerinin aslında çözüm olmadığını vurguluyor: "Bu tesislerin kurulumu ve işletilmesi pahalı. Ama daha pahalı olan tesiste yakılan çöplerin canlı yaşamına verdiği zararın telafisi, toplumsal maliyeti kat be kat fazla."

Çözüm: Geri dönüşüm

Dökmecibaşı'nın verdiği bilgiye göre İstanbul'da tesiste yakılan çöpün canlı yaşama verdiği zarar, küresel ısınmayı tetikleme etkisi Napoli'de sokakta yakılan çöpün verdiği zarardan farksız. Evsel çöpü kaynağında ayrıştırmanın önemine dikkat çeken Dökmecibaşı, "Ancak bu uygulama Avrupa ülkelerinde varken Türkiye'de yok. Dolayısıyla insanlar çöplerini plastik, cam, kağıt yahut organik, inorganik şekilde ayrıştırsalar bile aynı depolama alanında karışacakları için bir önemi kalmıyor" diyor. Dökmecibaşı bu konuda sorumluluğun hükümette olduğunu söylüyor: "Hükümet geri dönüşüm teknolojisini kurmaya yönelik politika benimsemeli, belediyeler desteklemeli."

Napoli'de neler oluyor?

İtalya'nın Napoli kentinde çöp krizi devam ediyor. Napoli'deki itfaiye ekipleri, halkın ve protestocuların çöp yığınlarını ateşe vermelerinden kaynaklanan yangınları söndürmeye yetişmekte güçlük çekiyor, ekipler her 15 dakikada 1 yangına müdahale etmek zorunda kalıyor. Yerel halk yetkililerin, Napoli civarındaki çöp depolama alanlarını yeniden faaliyete geçirme girişimleri protestolarla karşılamayı sürdürüyor.

İstanbul'un çöpü: Günde 10 bin ton

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A.Ş (İSTAÇ) verilerine göre İstanbul'un bir günlük ortalama çöp üretimi 10.000 ton civarında. Çöpün yüzde 45'ini organik maddeler, yüzde 15'ini kağıt, yüzde 15'ini kül, yüzde 9.5'unu plastik, yüzde 4.4'ünü seramik-tuğla-inert maddeler, yüzde 3.8'ini cam, yüzde 2.2'sini metal oluşturuyor.