"Çöküş Dönemindeki Bir İmparatorluğun Başkenti: Bizans'ın Son Yüzyıllarında İstanbul'un Siyasi ve Toplumsal Portresi"



Osmanlı Bankası Müzesi'ndeki Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlenen İstanbul Sohbetleri'nin bu seferki konuğu Prof. Dr. Nevra Necipoğlu.

"Çöküş Dönemindeki Bir İmparatorluğun Başkenti: Bizans'ın Son Yüzyıllarında İstanbul'un Siyasi ve Toplumsal Portresi" konulu söyleşide Necipoğlu, Latin istilasıyla Osmanlı fethi arasında, kentte yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmeler değerlendirerek, "çöküş" olgusuna odaklanan yaklaşımın geçerliliğini sorgulayacak.

Prof. Dr. Nevra Necipoğlu

1982'de Wellesley Üniversitesi'nin Tarih ve Ekonomi bölümlerinden mezun oldu. 1982-1990 yılları arasında Harvard Üniversitesi'nde Bizans Tarihi dalında yüksek lisans ve doktora eğitimi yaptı. 1990'dan bu yana öğretim üyesi olarak görev yaptığı Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nde 1994'te doçentliğe, 2002'de profesörlüğe yükseltildi. Paris 1 (Sorbonne), Oxford, Boğaziçi, Harvard ve Wellesley üniversitelerinden pek çok ödül ve araştırma bursu alan Necipoğlu'nun ilgi alanları, geç dönem Bizans sosyal ve ekonomik tarihi, Türk-Bizans ilişkileri ve Bizans İstanbul'u üzerine odaklanıyor. Bu konularda iki kitabı, çok sayıda makalesi, konferans bildirileri ve ansiklopedi maddeleri bulunuyor. 2001'den bu yana kurucu üyeliğini ve genel sekreterliğini yürüttüğü Bizans İncelemeleri Türkiye Milli Komitesi'nin yanı sıra, Bizans Araştırmaları Teşvik Derneği (Society for the Promotion of Byzantine Studies) ve Tarih Vakfı üyesidir.