Çöken Peri Bacası 437 Bin Liraya Restore Edilecek

Fotograflar: Selçuk Yıldız (AA)
Kapadokya Milli Parkı içinde yer alan Nevşehir'in merkeze bağlı Göreme beldesi Aydınlı Mahallesi Çakmaklı Sokak'ta 2010 yılının Aralık ayında, doğal etkenler nedeniyle çöken 25 metre yüksekliğindeki peri bacası için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon projesi hazırlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kayseri Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından peri bacasının restorasyon projesinin ihalesi, 437 bin 470 lira sözleşme bedeli ile gerçekleştirildi. Mimsan Mühendislik İnşaat ve Seramik Sanayi Ticaret Limited Şirketi ve Restorasyon uzmanı Yüksek Mimar Faruk Sağcan tarafından yürütülecek olan çalışmalarla çöken peri bacası yeniden ayağa kaldırılacak.
    
''İçinde insan yaşasaydı çökmeyecekti''
    
Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, restorasyon çalışması yapılacak çöken peri bacasının içinde insan yaşamadığı için çöktüğünü ileri sürerek, ''İçinde insan yaşamasına izin verilseydi bu peri bacası çökmeyecekti ve bu kadar para harcanmayacaktı. Göreme'de içinde insan yaşamadığı için bakımsız kalan, kaderine terk edilmiş, her an çökebilecek 10 kadar peri bacası daha var'' dedi.

Durmaz, Milli Emlak Müdürlüğü Hazine avukatının girişimleri ile Göreme'deki peri bacalarının içinde yaşayan birçok insanın çıkarılıp, yaklaşık 25 yıl önce peri bacalarının hazineye devredildiğini vurguladı. Bu nedenle peri bacalarının yıllardır bakımsız kaldığına dikkat çeken Durmaz, yağmur ve kar suları gibi çevresel etkenlerle peri bacalarının tahrip olmaya başladığını, ancak çökünce restorasyon çalışmaları yapıldığını ifade etti.
    
Kullanım parası uygulaması tepki çekiyor

Mülkiyeti 1960'lı yıllarda kendine ait olan ve daha sonra hazineye kaydedilen peri bacasının içinde yaşayan 86 yaşındaki Ahmet Aydınlı, beldede halen peri bacası evlerde yaşayan birkaç kişiden biri. Peri bacalarını asıl koruyanların ve asıl sahiplerinin kendileri olduklarını belirten Aydınlı, 1960'lı yıllarda yaşadığı peri bacası evin kendisinin olduğunu, daha sonra elinden alınarak, hazineye devredildiğini ve kendisinden de kullanım parası alınmaya başlandığından yakındı. Yaşadığı evi yaşatabilmek için, korumak için bir servet değerinde para harcadığını ifade eden Aydınlı, ''Burası benim kendi tapulu malım. Hem koruyorum hem de bir de üstüne Milli Emlak'a kira ödüyorum'' dedi. Eşi Sultan Aydınlı da kıt kanaat geçinmekte olmalarına rağmen tapulu malları için kira verdiklerini bunun haksız bir uygulama olduğunu dile getirdi.
    
Yaşadığı peri bacası evden 1960'lı yıllarda çıkarılan 81 yaşındaki Seyit Özgür de, sadece yaşadığı yerin değil, tarımda gübre için kullandığı güvercinliklerinin de elinden alındığını ve 17 yıldır hazineden geri alabilmek için yargı aracılığıyla mücadele etmekte olduğunu ifade etti. Özgür, Göreme'deki peri bacası evlerin, kayaların ve kaya damların kendilerine 300 yıldır dededen, babadan kaldığını belirtti.