Çöken Bentlere Destek Başbakan'dan Geldi



Başbakan Tayip Erdoğan, Karadeniz’de yaşanan sel için ‘Afetler karşısında herkes haddini bilecek’ derken Şavşat’ta çöken bentlere yapılacak bir şey olmadığını söyledi. Erdoğan, basını hedef saptırmakla suçladı.

Erdoğan, partisinin Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen Ankara İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, kısa süre önce Artvin ve Ordu’da sel felaketi yaşandığını, hükümetin anında ilgili bakan, milletvekilleri ve bürokratlarıyla olay yerine giderek bilgi akışını sağladığını anımsattı. Erdoğan, ancak medyanın bu olayda da hedef saptırdığını söyledi. Erdoğan, "Hiçbir zaman idare, yürütme bu tür afetlerin karşısında olmazsa olmaz bir çare değildir. ’Dünyada bunun yeri yoktur’ diyemezsiniz. ’Dünyanın şu ülkesi bunu başarmış’, yoktur... Herkes haddini bilecek. Doğal afetler karşısında yerini bileceksin. ’Her şeyi ben hallederim, biz hallederiz’ diyemezsin. Dünyada yeri yok" diye konuştu. Dünyanın bir çok yerinde afetlerin yaşandığını ve binlerce insanın öldüğünü hatırlatan Erdoğan, "Ama bunlar bir bakıyorsunuz hemen başlıyorlar, ’Efendim bentler gitti’ Onları bir yaşa da ondan sonra konuş. Gerçekleri göreceksin, haddini de bileceksin" dedi.

Şavşat'ta ne olmuştu?

Şavşat'taki selde yıkılarak beş kişinin ölümüne neden olan bentleri 2008'de DSİ'nin yarı maliyete yaptırdığı öne sürümüştü. Şavşat Belediye Başkanı bent yapımında malzemeden çalındığını söylerken DSİ 'Su miktarı hesapları aştı' savunması yapmıştı. Şavşat Belediye Başkanı Mehmet Naci Köroğlu, felakete 2 milyon liraya mal olması gereken bentleri, yarı fiyatına imal ettirme hevesinin neden olduğunu söylemişti:

“Dere üzerinde 13 bendin yedisi yıkıldı. Bentler amacına uygun yapılmadı. Kullanılan çimento yeterli değil, kum uygun değil, çakıl ucuz. ‘Halep oradaysa arşın burada. Beton burada, Şavşat burada. Sağlam olsa 13 bendin yedisi yıkılır mı? Temel yok, malzeme yok. 2 milyon lira diye söyleniyor Bayındırlık Bakanlığı’nın birim fiyatı. Ancak 935 bin liraya ihale edilmiş, verilmiş. Yüzde 50’den fazla fiyat kıran adam elbette çalacak, elbette ki bir şeyler yapacak. Dereden rastgele çıkarılan kumlu, taşlı, çamurlu şeye üç tane çimento katarsan böyle beton olur. Bentlerin yapımıyla ilgili konuyu kaymakama söyledim. Kaymakamlık da DSİ ’ye aktardı. Ancak herhangi bir sonuç alınamadı. Bentlerin delinerek, suyun kontrollü olarak boşaltılması lazım. Bentler böyle yapılacaksa hiç yapılmasın. Eski deremiz daha güzeldi.”

DSİ’nin savunması: Yağmur çok yağdı

DSİ’ye göre ise ‘bölgeye rekor yağış düştü, eğer bentler olmasaydı, felaketin boyutu daha da büyüyecekti’. DSİ 26. Artvin Bölge Müdürü Sezai Sucu, bentlere yönelik iddialarla ilgili olarak şöyle konuşmuştu:

“Şu anda ortada bir acı var. Bu acı varken çeşitli iddiaları ortaya atmak doğru değil. Ancak Şavşat’taki olayla ilgili gerekli laboratuvar kontrolleri yapılmış. Kalitede bir sorun yok. Burada 1000 yılda bir yaşanabilecek bir olayla karşı karşıyayız. Orada yaşayan halk da belki de hiç böyle bir yağışa şahit olmamıştır. Aşırı malzeme ve su geldi. Bu da bentlerin kenar kısımlarını yıktı. Orada yedi-sekiz tane daha bent var. Bakıldığında onlar görevlerini yaptı. Eğer o bentler olmasaydı tüm Şavşat perişan olurdu. Büyük bir afet meydana gelirdi. Ama yine de ortadaki iddialarla ilgili komisyon oluşturduk. Olayı her yönüyle araştıracağız.”

Sucu’nun açıklamasının ardından DSİ 26. Artvin Bölge Müdürlüğü’nden bir de yazılı açıklama geldi. Açıklama şöyleydi:

“Tigrat Deresi’nin taşmasını önlemek amacıyla 2 kilometre tutan sekileme ve taşkın koruma duvarı projesi hazırlamış ve çalışmalara 2008 yılında başlanarak 2009 yılı Nisan ayında inşaat tamamlanmıştır. Şavşat ilçe merkezine kadar toplam 12 adet sekimiz bulunmaktadır. Bu sekilerden ilk yedi adeti sağlam olup kalan beş adeti hasar görmüştür. Projelendirme debisi olarak Tigrat deresinde yapılan sekileme ve taşkın koruma duvarlarının bulunduğu kesitler saniyede 500 metreküp suyu geçirecek kapasitede belirlenmiştir. Gelen debinin bunun çok üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Şavşat ilçemizin Pazar yerinde daha önce ilçe belediyemiz tarafından 1.5 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğinde tasarlanan ve yapılan taşkın koruma duvarı DSİ 26’ncı Bölge Müdürlüğü tarafından yetersiz görülüp yıkılarak yerine genişliği 11 metre ve yüksekliği 2 metre olan taşkın koruma duvarları yapılmıştır. Ancak gelen yağış o kadar şiddetli olmuştur ki bu kesitler bile yetersiz kalmış ve bu duvaraların üstünde yer alan yaya köprüsü dahi yıkılmıştır. Umudumuz başka ölüm ve acıların yaşanmamasıdır.”