Çok İnce, Çok Sağlam, Çok İletken, Çok Hafif



Bu yılki Nobel Fizik Ödülü'nün odağında tek bir atom kalınlığındaki karbon tabakası var. Andre Geim ve Konstantin Novoselov karbonun bu şeklinin inanılmaz özellikleri olduğunu ortaya çıkararak Nobel ödülünü paylaştı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi bugün yaptığı açıklamada ödülü Rusya doğumlu iki fizikçinin aldığını belirtti. "Grafen" adlı madde bugüne kadar oluşturulan en ince fakat en güçlü karbon yapısı. Elektrik iletkenliği bakır kadar iyi. Isı iletkenliği bilinen tüm diğer maddelerden üstün. Neredeyse tamamen şeffaf fakat en küçük gaz atomunun bile geçemeyeceği kadar yoğun.

Geim ve Novoselovgrafeni sıradan kurşun kalemlerde bulunan gibi bir grafit parçasından çıkarttılar. Yapışkanlı bant kullanarak kalınlığını bir atoma kadar indirmeyi başardılar. Akademi, bu buluşun kuantum fiziğinde yeni bir alan açtığını söyleyerek özellikle elektronik aletlerde geniş bir pratik uygulama sahası bulacaını belirtti.

Grafen transistörlerin şu an kullanılan silikon transistörlerden ciddi oranda hızlı olacağı ve çok daha verimli bilgisayarlar yapılmasına olanak sağlayacağı düşünülüyor. Şeffaf ve iyi bir iletken olduğu için de şeffaf dokunmatik ekranlar, ışık panelleri ve güneş pillerinin yapımında da kullanılabilecek.

Plastikle karıştırıldığında elektrik iletebilir ve ısıya dayanıklı hale getiriyor. Bu özellik, çok güçlü ama ince ve hafif malzemelerin üretilmesini sağlayabilir.

İkisi dekariyerlerine Rusya'da başlayan Novoselov ve Geim bir süredir birlikte çalışıyor. Novoselov Hollanda'da Geim'in doktora öğrencisiydi, daha sonra da onun peşinden Britanya'ya gitti. Şu an iki isim de Manchester Üniversitesi'nde profesörlük yapıyor.

Nobel Fizik Ödülü'nü veren akademi 1739'da kuruldu ve bilimin toplumdaki etkisini artırmak üzere çalışan bağımsız bir kurum. Fizik Ödülü 1901'den bu yana 104 kere verildi. Bugüne kadar ödülü 186 erkek ve iki kadın aldı.

Nobel ödülleri bu hafta boyunca açıklanmaya devam edecek. Edebiyat ödülü perşembe, barış ödülü cuma günü açıklanacak. Farklı dallarda verilen ödülün tutarı 10 milyon İsveç kronu (yaklaşık 2,11 milyon TL). 2006'da Orhan Pamuk Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştı.