Cityscape Global 2012’nin ikinci gününde, bugün gerçekleştirilen GYODER panelleri, T.C. Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Başkan Baş Danışmanı Hasan Pehlivan’ın açılış konuşmasıyla başladı. İlk GYODER paneli, 'Türkiye’nin 10 Yıllık Geleceğindeki Cazip Yatırım Fırsatları Nelerdir?' başlığı altında gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe’nin üstlendiği panelde; Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkan Yardımcısı Avi Alkaş, Amplio Real Estate Investments CEO & Başkanı Alaeddin Babaoğlu, Tabanlıoğlu Mimarlık’tan Mimar Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ve Akbank Genel Müdür Yardımcısı A. Galip Tözge konuşmacı olarak yer aldılar. Panelde, “Türkiye’de Ziyaret, Alışveriş ve Konaklama Alternatifleri”, “Bölge, Kentsel Dönüşüm ve Sanayi Koordinatları ile Türkiye’de İç Talebin Rotası” ve “Turizm ve Gayrimenkulün Gelişimi İçin Lojistik ve Altyapı Çözümleri” başlıkları altında bilgi aktarımları gerçekleştirildi.
İkinci panelin başlığı ise 'Türkiye’deki Atıl Alan ve Uygun Alan Projelerine Başarılı Şekilde Yön Vermek' oldu. Oturum başkanlığını ÇEDBİK Başkanı Haluk Sur’un yaptığı bu panelin konuşmacıları ise ENSPD Investment Project Delelopment Yönetici Ortağı Mehmet Ali Ergin, Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı ve Urban Green Global Kurucusu Sidney Rasekh oldu. Bu oturumda da, “400 Milyar Dolarlık Bir Endüstri; Kentsel Dönüşüm”, “1.000.000 Yaşam İle Yeni İstanbul Projesi; Ne Kadar Gerçekçi”, “Türkiye’de Yatırımı Kolaylaştıran Yeni Yasa” ve “Yabancı Geliştiriciler ve Yatırımcılar İçin Yasal Düzenlemeler” konu başlıkları ele alındı.
Gökkaya, “Bu önemli fırsatı en iyi şekilde değerlendiriyoruz”
Cityscape Global 2012’nin Türkiye gayrimenkul sektörünün uluslararası alanda tanıtımı için en önemli fırsatlardan biri olduğunun altını çizen GYODER Başkanı Işık Gökkaya, "Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan gayrimenkul sektörü, kentsel dönüşüm, yabancıların gayrimenkul satın alımına ilişkin yeni yasal düzenleme, Afet Yasası gibi çok önemli gelişmelerin yaşandığı tarihi bir sürecin başlangıcında. Yakalanan siyasi ve ekonomik istikrar ile özellikle küresel kriz sonrası güvenli ve cazip bir ortam olarak öne çıkan Türkiye, gayrimenkul alanında da çok cazip ve zengin fırsatlar sunuyor" dedi.
Mevcut fırsatların yanı sıra; sırf Afet Yasası kapsamında değiştirilecek yaklaşık 5.3 milyon konutun, 400 milyar dolarlık bir finansal hareketlilik gerektireceğini belirten Gökkaya, mütekabiliyet engelenin aşılmasıyla birlikte Türkiye gayrimenkul sektörüne uzun vadede yıllık 10 milyar dolar civarında bir yabancı sermaye girişi beklendiğinin de altını çizdi. Bu ve benzeri gelişmelerin Türkiye gayrimenkul sektörünü, uluslararası pazarda çok önemli bir noktaya taşıdığını kaydeden Gökkaya, şöyle devam etti:
"Türkiye’ye özel ilgi duyan ve yeni yasal düzenleme ile mütekabiliyet engelini aşan Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ile Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere yabancı yatırımcıların ve uluslararası fonların katıldığı Cityscape Global 2012, hem zamanlama hem de kapsadığı coğrafya açısından bizim için çok önemliydi. Uluslararası arenadaki bu çok önemli fırsatı daha iyi değerlendirmek adına, GYODER olarak bu önemli fuarda düzenlediğimiz panellerle Türkiye’nin etkinliğini daha da arttırdık. Çalışmalarımız neticesinde, yabancı yatırımcılara, uluslararası fonlara, Türkiye gayrimenkul sektörünü tam anlamıyla ve en iyi şekilde tanıtma fırsatı yarattık. Türkiye gayrimenkul sektörü, Citsycape Global 2012’de cazibe merkezi oldu".