Çırağan Satışın Dışında



Maliye'nin Hazine arazisi üzerinde bulunan kiralık tesisleri satma girişimi Çırağan Sarayı ve Savarona'yı kapsamıyor. Çırağan sit alanı içinde, Savarona ise statüsü itibarıyla proje dışında.

Maliye'nin şirketlere kiralama yoluyla verdiği Hazine'ye ait araziler üzerindeki tesislerin taksitle kiracılarına satışının, Savarona yatı ile Çırağan Sarayı gibi tarihi yapıları kapsamadığı belirtildi.
Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı, basında yer alan 'Çırağan ve Atatürk'ün yatı Savarona satılıyor' haberlerini değerlendirirken, bu satışların belli kısıtları bulunduğuna dikkati çekti.

Arlı, Sit alanı, Gökova gibi özel çevre koruma alanları, orman alan, askeri bölge ve güvenlik nedeniyle özel bölge ilan edilen yerlerde bulunan tesis ve gayrimenkuller ile tarihi binaların satılamayacağını belirtirken, Çırağan'ın Sit alanı içinde olduğunu, Sait Halim Paşa Yalısı'nın da tarihi olduğu için satılamayacağını söyledi. Arlı, Savarona yatının da 'gayrimenkul' olmadığına işaret ederek, bunun satışının Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yapılamayacağını vurguladı. Arlı, iki yıl önce çıkarılan yasa ile Turizmi Teşvik Yasası kapsamında 49 yıllığına verilen Hazine arazilerin kiracılarına taksitle satışının öngörüldüğünü söyledi.

Bu düzenlemeye kiralama süresinin uzun bir süre olması nedeniyle fazla talep olmadığını da belirten Arlı, bugüne kadar kendilerine sadece 4-5 başvuru yapıldığını ve birinin de 3.5 trilyon lira değerinde Antalya'da bir tesis olduğunu dile getirdi. Arlı, bu yolla gayrimenkul satışından beklenen gelir tahmini de yapmadıklarını ifade etti.

Unakıtan: Sattırmam
Bu arada, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bazı Hazine taşınmazlarının satışı konusundaki soruları yanıtlarken, Savarona yatı ile Çıragan Sarayı'nı sattırmayacağını söyledi. Maliye Bakan Unakıtan dün TBMM'de bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, bu konuya ilişkin bir inceleme yaptıracağını belirtti.

Eyüp Aşık'tan Hazine arazisi başvurusu
Yatırımların teşviki kapsamında, Hazine arazilerinin yatırımcılara bedelsiz tahsisi olanağından eski devlet bakanlarından Eyüp Aşık'ın da yararlanmak için başvurdugu öğrenildi. Aşık, Düzce'de 400 işçi çalıştırmayı hedeflediği tekstil fabrikası kuracak. Maliye'den istediği yedi dönümlük arazi tahsisi ise onay aşamasında. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bu yıl 42 girişimciye 74 taşınmazın bedelsiz devredildiğini, buralarda gerçekleştirilecek yatırım tutarının 109.5 trilyon lira olduğunu ve 1966 kişiye istihdam imkânı sağlanacağını söyledi.