Çinli Müteahhitler Irak Pazarı İçin Ortak Arıyor

Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük inşaat ve müteahhitlik firmalarından üst düzey temsilciler, Irak pazarı için Türk meslektaşlarıyla İstanbul'da biraraya geldi.

Irak'ın yeniden inşası ve mevcut işbirliği olasılıklarını incelemek üzere Türkiye'ye gelen Çin Müteahhitler Birliği üyesi 17 kişilik heyet, Türk-Çin İş Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda Türk inşaat ve müteahhitlik firmaları temsilcileriyle ikili görüşmelerde bulundu.
Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Yavuz Onay, yaptığı açıklamada, Irak'ın çökmesiyle büyük bir iş potansiyeli ortaya çıktığını belirterek, "Irak'ta hiçbir ülke tek başına varolamayacağına göre firmaların konsorsiyum oluşturup orada bulunmaları gerekir" dedi. Bir ülkenin yeniden yapılandırılmasının yüksek maliyetine işaret eden ve kısa sürede gerçekleşemeyeceğine dikkat çeken Onay, şunları kaydetti:

"Oradaki ekonomik ve siyasi kaosun önlenmesi için yapılandırmanın 10-15 yıl içinde bitmesi gerekiyor. Onun için de ne ABD, ne İngiltere, ne de Türkiye'nin orada tek başına bu yapılandırmayı yapmaları mümkün değil. Sadece tek başına para işe yaramıyor. Bunun yanında ucuz işgücü ve büyük bir teknoloji de lazım.

Çin ile Türkiye'nin biraraya gelmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi Çin'in ucuz işgücü, teknoloji ve finans gücünün olması. Türkiye için ise oraya asker gönderilmesinin yaratacağı bir avantajla birlikte daha fazla söz sahibi olması, Irak'a ve ABD'ye yakın olması. Bu şekilde 2 ülke firmaları biraraya gelerek oradaki yapılanmanın hiç olmazsa 4'te birine talip olabilirler."

İkili görüşmelerde firmaların Irak'ta tamamen söz sahibi olmayı ya da Irak'taki belli projelerle ilgili işbirliği yapmayı istemelerinin önemli olduğunu vurgulayan Onay, Irak'ta proje bazında işbirliğine gidilmesini önerdi. Onay, ABD'nin, Türk-Çin firmaları arasındaki işbirliğine nasıl bakacağı yönündeki bir soru üzerine de, "Oranın kısa sürede yapılandırılması için işbirliği şart, bu vazgeçilmez" diye konuştu.

"Rakip olmayalım"

Çinli firmaların Türkiye'de belli projelerle ilgilendiğini ancak şimdiye kadar yaptıkları bir inşaatın söz konusu olmadığını bildiren Onay, Türkiye ve diğer ülkelerde Çin ve Türk firmalarının rekabet halinde olduğunu anlattı.

Onay, "Amacımız bu rekabeti ortadan kaldırıp 2 ülke firmalarının birlikte konsorsiyum oluşturup minimum karla çalışma yerine maksimum karla çalışmalarını sağlamak. Her 2 ülkenin müteahhitleri artık bilinçli. Fiyat kırma yerine konsorsiyumu tercih edeceklerini zannediyorum" diye konuştu.

Türk firmalarının da Çin'de yatırımı bulunmadığını ve işgücünden dolayı Çin'de hemen hemen rekabet gücü olmadığını belirten Onay, Çin firmalarıyla rekabet edebilmek için yüksek teknolojiye sahip olmak gerektiğini söyledi.

Dizayn Grup, Çin'e gidiyor

İş Konseyi Başkanı Onay, "Çin, inşaat teknolojisi konusunda Türkiye'den çok çok üstün. Bugün Türkiye'de 3. Boğaz Köprüsü'ne, demiryolu ağının tekrar yapılandırılmasına ve hidroelektrik santralının yapılmasına talipler. Biz bile bu müteahhitlik hizmetlerini Türkiye'de yaparken mutlaka İngiltere veya Japonya'nın teknolojisine ihtiyaç duyuyoruz" diye konuştu.

Onay, Çin'de Dizayn Grup'un 350 kilometrelik boru hattıyla ilgili bir çalışması olduğunu da bildirdi.


Dizayn Grup, Ortadoğu'ya su taşıyacak

İkili görüşmelere katılan Türk firmalarından Dizayn Grup Dış Pazar Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Mirmahmutoğulları da, Irak'ı yıllardır incelediklerini belirterek, "Irak, Dizayn'ın ürettiği her ürüne ihtiyaç duyan bir pazar ve Dizayn için stratejik bir yer" dedi.

Mirmahmutoğulları, toplantıda yaptığı açıklamada, Dizayn Grup'un, 62 ülkeye ihracat yaptığını ve denizaşırı su taşımacılığına soyunduğunu belirterek, Anamur'dan Dragon Çayı'nın suyunu Kıbrıs'a taşıyacaklarını bildirdi. Dizayn Grup tarafından geliştirilen "Ortadoğu Barış Suyu Projesi" kapsamında yılda 500 milyon metreküp suyu Ortadoğu pazarına taşıyacaklarını kaydeden Mirmahmutoğulları, "9.5 cent/metreküp su başına bir maliyetle Türkiye'den diğer pazarlara su taşıyacağız. Bunun alternatifi 10 katı bir maliyettir" diye konuştu.

Dizayn'ın, bütün önceliğini suya verdiğini ve suyu kaynağından alıp bir damlasını israf etmeden insanlara ulaştırmak istediğini ifade eden Mirmahmutoğulları, bu kapsamda Çin'de suyun bir damlasını kaybetmeden mutfağa getirmeyi taahhüt eden bir çalışma için de görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi.