Çin’in Tianhe uzay istasyonu için ülkenin ilk modülünü fırlatan devasa bir roketin parçası, dünya atmosferine kontrolsüz bir şekilde yeniden giriş yapabilir. Parçanın nereye düşeceği bilinmiyor.
BirGün’de yer alan habere göre; Çin, 29 Nisan’da ‘Long March-5B’ adlı modülü, Hainan sahilindeki Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Alanı’ndan uzaya gönderildi. Roketin başarıyla fırlatılmasının ardından modül fırlatıcı ana aşamasından ayrıldı, planlanan ilk yörüngesine girdi.
Roketin ana gövdesinin de okyanusta daha önceden planlanmış bir noktaya iniş yapması bekleniyordu ancak beklenen senaryo gerçekleşmedi. Gövde, dünyanın etrafında planlanmayan ve kontrolsüz bir şekilde dönerek parçalanmaya başladı.
21 ton ağırlığında, 30 metrelik roketin parçalarının ne zaman ve nereye düşeceği bilinmiyor.
Uzmanlar parçaların kuzeyde New York ile Madrid, güneyde de Şili'nin güneyi ve Yeni Zelanda'nın Wellington şehri arasında bir alana düşebileceğini tahmin ediyor.
Söz konusu alanın büyük bölümü okyanuslarla kaplı olsa da roketin parçalarının yerleşim bölgelerine düşmesi de ihtimal dahilinde.
Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı, kontrolden çıkan ve dünya atmosferine yeniden girmeye hazırlanan Çin roketini izlediğini açıladı.
8 Mayıs’ta dünya atmosferine yeniden girmesi beklenen roketin muhtemel düşüş tarihi olarak 10 Mayıs’a işaret ediliyor.