Bodrum, Yabancıya Mülk Satışından Bir Ayda 500 Milyon Euro Bekliyor

Cumhurbaşkanı Sezer'in onayını bekleyen yabancıların mülk edinmesini düzenleyen yasanın çıkmasıyla sadece Bodrum'da bir ay içinde bin 200 villanın satılacağı belirtiliyor. Yabancıların mülk edinmelerini düzenleyen yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi, turistik yörelerde emlak sektöründe heyecan yarattı. Karar, Kuşadası Didim, Antalya, Alanya, Fethiye ve Kaş'ta sevinçle karşılanırken, inşaat, emlak ve turizm sektörlerinin temsilcileri, yasanın ekonomiye büyük katkı sağlayacağı görüşünü savunuyorlar.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayını bekleyen yasayla, sadece Bodrum Yarımadası'nda bir ay içinde bin 200 villanın satılacağı, ilçeye 500 milyon euroya yakın döviz akacağı ifade ediliyor.

Avrupalı'nın mülk alımında İspanya ve Portekiz gibi Akdeniz ülkelerinin ardından gözünü Türkiye'de Bodrum, Didim ve Alanya'ya çevirdiğini belirten Bodrumlu emlakçı Ayhan Karahan, bu bölgelerde yabancıların son üç yılda mülk alımlarında yüzde 300 artış olduğunu söyledi. Karahan, "Bodrum'a yerleşen yabancılar 100 bin ile 1 milyon euro arasında para yatırarak kaliteli ve çevreyi korumacı anlayışla inşa edilen villaları tercih ediyor. Geçen ocaktan bu yana sözleşmesi yapılmış, tapu işlemleri başlatılmış, ancak yasak gelince tapu işlemi duran bin 200 villa ilk etapta satılacak. Sadece 2006 için ise şimdiden 2 bin 500 yabancının villa alımı anlaşması sağladıklarını ve yasağın kalkmasını beklediklerini biliyoruz. Önümüzdeki yıl Bodrum'da yabancılara mülk satışında beş bin rakamını rahatlıkla aşabiliriz” dedi.

Bin 300 resmi satış var
Bodrum Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği Başkanı ve Finlandiya Fahri Konsolosu Dr. Sezgin Gökmen, Bodrum Yarımadası'nda 1992'den itibaren satışların büyük bir hızla artmaya başladığını ve şu ana kadar bin 300'e yakın resmi satış yapıldığını belirtti. Gökmen, “Bir o kadar da resmi olmayan satış var. Yabancılar ev alıp, tapu kaydında Türk dostlarının üzerine gösteriyor. Avrupalı tatilden çok yatırım için gözünü Bodrum'a dikmeye başladı. AB kapısında olan bir Türkiye'nin yasaklamaların kalkması yönünde aldığı karar son derece normal. AB'ye girdiğimizde kentlerimizin belediye başkanı Alman veya meclis üyeleri İngiliz olabilecekse, karşılıklı anlaşmalar çerçevesinde, ülkenin bütünlüğünü koruyacak güvenlik önlemleri ve düzenlemeler yapılarak yabancılara mülk satışı zarar değil büyük yarar getirecektir” dedi.

'Ucuzculuğa kaçmayın'
Gökmen, yabancıya mülk satışı konusunda inşaat sektörü temsilcilerini "çok satacağız" derken, ucuzculuğa kaçmamaları ve yabancıların güvenini kaybetmemeleri konusunda uyarıda bulundu.
Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi mimar Adem Güner de, Avrupa ülkelerinden İtalya, İspanya ve Yunanistan'da villanın metrekaresini 4 bin 500-5 bin eurodan satın alan Avrupalı turistler ya da yatırımcıların, Bodrum'da metrekaresi 732 euroya kaliteli bir villa satın alabildiğini söyledi. Güner, “Ayrıca Avrupalı, Bodrum'da gayrimenkule yaptığı yatırımın bir yıl içinde yüzde 30- 50 oranında değer kazandığını öğrenince, yüzde 2, 3 oranındaki kazancı bırakıp Bodrum'a koşmaya başladı" dedi.

İspanya ve Portekiz'e rakip
Uluslararası Gayrimenkul Satış Şirketi REMAX Genel Müdürü Murat Goldştayn, 2003 yılından itibaren uluslararası gayrimenkul fon ve şirketlerin Türkiye’ye girmeye başladığını söyledi. Türkiye’de 2003 yılında 68 ülkeden 53 bin yabancının mülk satın aldığını belirten Goldştayn, şöyle devam etti: “Mortgage Yasası ve Yabancılara Mülk Satışı Yasası ile Türkiye uluslararası gayrimenkul piyasası haline gelecek. Turist sayısındaki artışla birlikte gayrimenkul alımı da hızlanacak. Özellikle de İsveç, Norveç, Danimarka, Almanya ve İngiltere vatandaşları ikinci konut alacak. Bu ülkelerin vatandaşları yıllardır İspanya ve Portekiz’de ikinci konut satın alıyorlar. Türkiye, İspanya ve Portekiz'e rakip olabilir.”

Kuşadası Emlakçılar Derneği (KUŞEMDER) İkinci Başkanı Müslüm Yıldırım
Yabancılar Bulgaristan ve Yunanistan'a yönelmişti. Yaklaşık 2 bin 500 yabancının tapulu mülk edindiği Kuşadası'nda, bin yabancı da sözleşmesini yaptığı mülkler için tapu bekliyor. Önümüzdeki yıl 4 bin 500'e yakın kişinin konut alacağını tahmin ediyoruz.

Antalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen
Antalya, Alanya ve Fethiye bölgesi çok şeyler kazanacak. Özellikle inşaat sektörü gelişecek. Yabancılara mülk satışı da ihracat sayılır. Ülkemiz için bu iyi bir gelişmedir. Mortgage sisteminin de kattığı ivmeyle inşaat sektörü resmen uçacak.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Kerim Taç
Yabancıya mülk satışını yüzde 100 ihracat olarak değerlendirmeliyiz. Alanya’da izni gelmiş 2500 tapu devri var. Bu sadece yıl bazında Alanya için 750 milyon euro yapar. Türkiye genelinde değerlendirildiğinde bu rakam 2 milyar euro eder.

Alanya Emlakçılar Odası Başkanı Kerim Balıktay
Yabancıya mülk satışından Alanya ve bölgesine yıllık tahmini 800 milyon euro girecektir. Şu anda noter satışı yapılan 700, şirket aracılığı ile satılan 300 civarında tapu var. Rakibimiz İspanya’yı da geçecek gibiyiz. Hareket bekliyoruz.

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Müfit Kaptanoğlu
Yabancıların emlağa ilgi göstermesi Türkiye'nin Avrupa Birliği’ne (AB) entegrasyonunun bir parçası. Bu yasa turizmi önemli ölçüde ve olumlu olarak etkileyecektir. Mülk satışı ile birlikte, inşaat sektörü ekonominin ciddi bir lokomotifi olacak. Tüm sektörleri de olumlu etkileyecek.

Yabancılar memnun
Alanya’dan ev alan Belçikalı Johan Vos, “İnsanlar burada mülk ediniyorlar. Çünkü çok iyi denizi ve doğası var. İspanya’dan ucuz. Kış aylarında ise burası sıcak. Çok sayıda yabancı Alanya’yı seçiyor" dedi. Türkiye’yi çok sevdiğini ifade eden Belçikalı Liliane Fiddelacrs ise, Alanya’nın çok iyi bir yer olduğunu ve fiyatları da çok uygun bulduklarını söyledi. Hollandalı Peter Oomens de, Alanya’nın kültürünü ve insanlarını çok sıcak kanlı buldukları için buradan ev almayı tercih ettiklerini anlattı.