Çinide Tarihe Yolculuk...

Yıllar içinde İznik çinileri dökülen ve yerlerine fayans takılan meşhur Bursa Yeşil Türbe, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteğiyle restore edildi. Eski görünümüne kavuşan Yeşil Türbe’de, 14. yüzyıldan bu yana yapılışı gizemini koruyan İznik çinileri, uzun uğraşlardan sonra aslına uygun olarak üretildi.

Bursa Yeşil Türbe’nin restorasyonu öncesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, yapılışı oldukça zor olan İznik çinilerini yaptırmak için birçok firmadan çini örneği istedi. 2006 yılının ortalarında başlayan Yeşil Türbe restorasyonunu yapan Usra-Pekerler ortaklığındaki müteahhit firma, Kültür Bakanlığı İstanbul Konservasyon Merkezi’nce istenen şartlara uygun çiniyi Türkiye ve yurtdışından üretecek hiçbir firma bulamadı. Aslına uygun çiniyi bulmak yaklaşık iki yıl sürdü. İki yıl boyunca aranan aslına uygun çiniyi üretilemeyince restorasyon iki yıl gecikti.

İki yılın sonunda Anikya İznik Çini adlı firmanın, 14. yüzyıl erken Osmanlı dönemi çinileri için ürettiği örnekler, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) “dona dayanıklılık” testlerinden başarıyla geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Röleve Anıtlar Müdürlüğü, İTÜ’nün dayanıklılık raporu ve Kültür Bakanlığı Konservasyon Merkezi’nin onayı sonrasında üretime geçildi.

İki yıllık gecikme

Restorasyon öncesi sekiz cepheli türbenin sadece bir cephesindeki çiniler sağlam kalabilmişti. Diğer cephelerde ise büyük oranda dökülme ve eski restorasyonlardan kalma fayanslar bulunmaktaydı. Çinileri sağlam kalan cephede bulunan çini bordürler, mozaik panolar ve alınlık çinilerinin orijinalleri üzerinden çok hassas bir çalışmayla ilerlendi.

Daha önce uygulanan çinilerin her biri birbiriyle uyumsuz olduğu için, desen çalışması orijinaline uygun olarak neredeyse yeni baştan yapıldı. Anikya İznik Çini, 1650 adet bordür, altı adet mozaik pano ve toplam 8.4 metrekare üç adet alınlık pano üretti. Eski görünümüne kavuşan türbe, Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından geçen ay açıldı.

Yeşil Türbe

Dünya mirası kültürel varlıkları arasında yer alan Yeşil Türbe, Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Sultan Mehmed tarafından 1421 yılında Bursa’nın doğusunda Yeşil semtinde ve Yeşil Camii’nin karşısındaki tepe üzerinde yaptırıldı. Mimarı Hacı İvaz Paşa, nakkaşları ise Ali bin İlyas Ali ve Mehmed el Mecnun. Türbede Çelebi Sultan Mehmet ile oğulları Şehzade Mustafa, Mahmut ve Yusuf ile kızları Selçuk Hatun, Sitti Hatun, Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatun’a ait olmak üzere toplam 8 sanduka bulunuyor. Türbeye yeşile bakan çinilerle kaplı olmasından dolayı Yeşil Türbe ismi halk tarafından verilmiş.