"Çin ve Türkiye 40'ar Milyar Dolarlık İnşaat Hacmine Sahip"



Fotoğraf: Erhan Elaldı

TÜSİAD'ın 'Stratejik İş Geliştirme' birimi TÜSİAD International, DEİK işbirliğinde, Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen Shenyang heyeti ile karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatları hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere toplantı düzenledi. Özyeğin, burada yaptığı konuşmada, Fiba Grubu'nun, Shenyang şehrini İstanbul'dan sonra ikinci şehirleri olarak kabul ettiğini belirterek, bölgedeki AVM yatırımlarını hatırlattı.

Türkiye'nin son 10 yıldır Çin ile ilişkilerini çok önemli bir yere koyduğunu, bu kapsamda siyasi, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için önemli çaba sarf edildiğini anlatan Özyeğin, iki ülkenin de gelişim hızına dikkati çekerek, ilişkilerin geliştirilmesinin her iki ülke açısından yararlı olacağının altını çizdi.

Çinli şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmaları için pek çok fırsat bulunduğuna işaret eden Özyeğin, termik santral, rüzgar ve güneş enerjisi, lojistik ve liman yatırımları, zengin maden yataklarının geliştirilmesi ve otomotiv gibi alanlarda yatırım fırsatları bulunduğunu anlattı.

Özyeğin, Ocak 2011 itibariyle 400'e yakın Çin firmasının Türkiye'de faaliyet gösterdiğini, bu şirketlerin sermaye yapılarına bakıldığında sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 34 şirket bulunduğunu söyledi.

Hüsnü Özyeğin, iki ülke arasındaki ilişkileri ilerletmek için önemli adımlar atıldığını, ülkelerin bir diğer beraberlik konusunun ise müteahhitlik hizmetleri olduğunu söyledi. Çin ile Türkiye'nin dünyada 40'ar milyar dolarlık inşaat hacmine sahip olduğunu belirten Özyeğin, Türkiye'nin bölgede güçlü olduğu ülkelerde, iki ülkenin işbirliği yapabileceğini anlattı.

Türkiye'den 100 bin öğrencinin yurt dışında eğitim gördüğünü, sadece 100 öğrencinin Çin'de bulunduğunu belirten Özyeğin, Çin'den de 50 öğrencinin Türkiye'de eğitim aldığını, bunun iki ülke adına kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi.

Çince ve Türkçe konuşan insan sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan Özyeğin, Shenyang'daki yatırım süreçlerinde Çince bilen Türk mühendis bulamadıklarını, ülkeye yolladıkları 20 mühendisin her birinin özel tercümanı bulunduğunu, 20 kişilik ekibin 40 kişi şeklinde çalıştığını anlattı.

''Shenyang, şirketler için fırsat sunuyor''

Shenyang Belediye Halk Kongresi Daimi Komite Direktörü Zhao Changyi ise Shenyang'ın Çin ekonomisi için önemli bir endüstri şehri olduğunu anlattı.

Şehrin 190 ülke ile ticari ilişkisi bulunduğunu, şu ana kadar 10 binin üzerinde yabancı firmanın yatırım yaptığını bildiren Changyi, şehrin 4 milyar doların üzerinde yabancı yatırım çektiğini kaydetti. Shenyang'daki teşvik ve desteklerin yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğuna dikkati çeken Changyi, Türk şirketleri ile ilişkilerin de hızla geliştiğini anlattı.

Özellikle enerji ve elektronik alanında önemli işbirliği potansiyeli bulunduğunu belirten Changyi, ziyaretlerinin, işbirliğine yeni bir boyut getireceğine inandıklarını sözlerine ekledi.