Resmi verilere göre hisse senedi işlem hacmindeki parabolik yükseliş ile tetiklenen finansal sektör patlaması, Çin ekonomisinin 2015’in ilk yarısında yüzde 7 büyümesine yardımcı oldu. Ancak finansal sektörün büyümeye sağladığı katkının sürdürülebilir olmaması, Çin politika yapıcılarının gevşekliği ortadan kaldırmak için ek bir segmente ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor. Bu, ekonomik hedeflerin yakalanmaya devam etmesini sağlayabilir.
Çin, 2009’dan 2012’ye kadar devasa bir altyapı harcama programına girişti. Credit Suisse baş Asya (Japonya hariç) ekonomisti Dong Tao’ya göre program, kısa vadede ekonomik büyümeyi yükseltme etkisi gösterdi ancak diğer taraftan yerel yönetim borçlarında artış görülmesine neden oldu. Tao, “Yerel yönetim borçlarının yükselmesi şimdi bile finansal istikrarı tehdit ediyor” dedi.
Çin’de kapasitenin aşıldığı ile ilgili endişeler, altyapı yatırımlarının sürdürülmesinin doğruluğu ile ilgili soru işaretleri yaratabilir. Ancak HSBC baş Çin ekonomisti Hongbin Qu böyle düşünmüyor.
HSBC baş Çin ekonomisti Hongbin Qu, “Yüksek borçlanma maliyetleri, ticari bankalarda artan risk kaçışı ve mali destekte gecikme görülmesi Sabit Varlık Yatırımları (FAI) büyümesinde düşüş gösterdi. FAİ Haziran ayında bir yıllık bazda yüzde 11.4 ile 10 yılın en düşük seviyesine indi. Altyapı yatırımları 2015’in ilk yarısında sadece yüzde 19 yükseldi. 2014’ün ilk yarısında yüzde 23 artış görülmüştü” diye konuştu.