Pekin'in, şirketler borç yükü altında ezilirken ve nakit sıkışıklığı nedeniyle inşaatlar durmuşken emlak sektörünü ayağa kaldırmak için 148 milyar dolarlık bir paket üzerinde çalıştığı bildirildi.
Sözcü’nin aktardığı Financial Times'ın haberine göre borçlu konut sektörünü canlandırmak ve inşaatların uzun süre gecikmesi nedeniyle ipotekli konut kredilerini ödemeyi reddederek protesto düzenleyen alıcıları yumuşatmak için Çin yönetimi iddialı bir adım atmaya hazırlanıyor.
Çin'in emlak sektörü, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toplam çıktının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.
Ülke genelinde uygulanan Covid-19 karantinalarının yanı sıra sektörün uzun süredir gerileme eğilimi içinde olması büyümenin ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,4'e düşmesinin önemli nedenlerinden biriydi.
Reuters'ın bildirdiğine göre Çin Merkez Bankası (PBoC) ilk etapta ticari kamu bankalarına 29,64 milyar dolarlık düşük faizli kredi sağlayacak. Gelişmeleri yakından takip eden kişilere göre kurtarma paketi kapsamındaki krediler için yüzde 1,75 faiz işletilecek.
Çin Devlet Konseyi'nin yakın zamanda onayladığı plana göre bankalar, duran gayrimenkul projelerini yeniden finanse etmek için PBoC kredilerini, piyasa oranlarında verilen kendi kredi fonlarıyla birlikte kullanacak.
‘Nakit akışı olursa plan işe yarayabilir'
Aşırı kaldıraç kullanan geliştiriciler geçen yıl ülke çapında milyonlarca dairenin inşaatını askıya almak zorunda kalmıştı. Halihazırda ülkenin 91 ilinde 300'den fazla projeye yayılan ödeme boykotlarının artması durumunda veya insanların sokağa çıkması halinde finansal ve sosyal kargaşalar yaşanacağına yönelik endişeler artıyor.
Çin'de birçok emlak geliştiricisi şirket, daha sıkı kredi kontrolleri uygulamasına geçilmesinin ardından iç ve dış borçlarını temerrüde düşürmüştü.
Ancak analistler Çin Merkez Bankası'nın finansman planının yeni kredileri geri ödemek için satılmayan dairelerin satışlarından veya kira ödemelerinden yeterli nakit akışı oluşturulabilmesi durumunda işe yarayacağı konusunda uyarıyor.