Türk hazır beton sektörü Irak'taki 4 milyar dolarlık inşaat pastasından en az 400 milyon doları almak için hazır. Sektör, bütün ekipmanları ile iki gün içinde bölgeye hareket edip beton santralleri kurabilecek kapasitede.
Çimentoculardan sonra hazır betoncular da Irak'ta ihale alan Amerikalı firmalarla birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi. 'Irak'ın hazır betoncusu biz olabiliriz' diyen Türkiye Hazır Beton Birliği'nin (THBB) Başkanı ve Sabancı Holding'e ait Akçansa'nın Genel Müdür Yardımcısı Hakan Gürdal, bin kadar Türk müteahhitinin ABD'ye gittiğini, Irak'taki 4 milyar dolarlık inşaat pazarından en az 400 milyon dolarlık iş almayı hedeflediklerini söyledi. Politik bir engel çıkmadığı takdirde Irak'ın inşaat sektöründe en büyük tedarikçisinin Türkiye olacağına dikkat çeken THBB Başkanı Gürdal, 'Irak'ın kendi çimento fabrikaları çalışamaz durumda. Bunların rehabilitasyonu da en az 1.5 ile 2 yıl alır. Türkiye bu sırada Irak'ta önemli bir oyuncu olur' dedi. Güldal'ın verdiği bilgiye göre, Irak'ta en az 2 milyon ton çimento ve 6 milyon metreküp hazır beton ihtiyacı bulunuyor. Bölgede tahmin edilen inşaat gideri ise 4 milyar dolar. Bu, en az 400 milyon dolar beton giderine eşit. Türkiye'de deprem felaketi ve ekonomik krizle birlikte hazır beton satışları azaldı. Sektör son yıllarda yurtdışına iş yapan müteahhitler sayesinde ayakta kaldı. Irak pazarı, 7 yıldır kendini toparlayamayan hazır beton sektörü için önemli bir gelir kaynağı oluşturabilir. Avrupa'nın en büyük kapasitesine sahip sektör içerde hiç zorlanmadan, sadece atıl kapasitesini kullanarak, Irak'ı baştan başa donatacak güçte' dedi.
İki günde Irak'talar
Yabancı inşaat firmalarının Irak'ta beton firması üretmeleri halinde bunun astarının yüzünden pahalı hale geleceğini söyleyen THBB Genel Sekreteri Ferruh Karakule de Türk beton firmalarının ekipmanları ve personeliyle en geç 2 içinde bölgede olacağını söyledi. 'Yeter ki önümüze engel çıkartmasınlar. Türkiye'ye tedarikçi istemiyoruz diye bir şart koyarlarsa işimiz zorlaşır' diyen Karakule, Irak'ın sektörde istihdamı da artıracağını vurguladı.
'Bu bölgede beton teknolojisinde hem ekipmanı hem bilgi birikimi açısından en gelişmiş ülke Türkiye. Amerikalı müteahhit firmalar bu işi alacak gibi görünüyor. Amerika, Türk inşaatçılarına pek yüz vermedi
ancak Amerikalı firmalar kendi elemanları ve ekipmanlarıyla bu betonu imal etmeye kalkarlarsa astarı yüzünden pahalıya gelir.'
'Türkiye'de eski işler devam etmiyor. Türk beton üreticilerinin oraya giden yabancılara biz hazırız demesi lazım. Beklenirse Irak'ta iş yapmak zorlaşır. Mutlaka atak olmak gerekir. Şu anda herkes Irak'taki ihaleleri kimin aldığını takip etmeli. Irak'ta inşaat firmalarının tedarikçisi Türk betoncuları olursa sektöre taze kan gelir.'
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu ise ABD'nin bombalamalarından sonra ''yerle bir'' olan Irak'ı, Türk inşaat sanayicileri olarak 6 ay içinde yaşanır bir ülke haline getirebileceklerini savundu. Türk inşaat sektörünün yurtdışında 15 yıldır gerçekleştirdiği başarılı projelerle kendini kanıtladığını söyleyen Koçoğlu 'Irak'ın imarında bize verilecek olan görev Türkiye'de adeta durma noktasına gelen sektörün kanayan yarasına da merhem olabilir' dedi. Hükümetin inşaat sanayicilerine destek vermesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Koçoğlu, 'Hükümet bu konuda hızlı kararlar alırsa, iki yıl içinde tüm fonksiyonları ile işleyen yepyeni bir Irak yaratmak mümkün olabilir. Irak'ın onarılmaya muhtaç tüm karayollarını göz açıp kapayıncaya kadar asfaltlayabilir, yıkılmış görkemli binaları yeniden inşa edebilir, stratejik ağırlık taşıyan yapıları yeniden kurabiliriz'' dedi.
2002'de 50 milyon dolarlık çimento ihracatı gerçekleştiren OYAK Çimento, Mardin ve Adana'daki çimento fabrikalarını Irak için hazırladı. Adana ve Mardin Çimento'da 2003 yılı için üretim artışı planlandıklarını söyleyen Oyak Çimento ve Otomotiv Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Çağlar,
'Bölgede sorumluluk alacak müteahhitler ile yakın çalışmalarımız devam ediyor. Fabrikalarımız onlardan gelecek taleplere göre hareket edecek. İç piyasadaki aşırı kapasite de göz önüne alındığında hedefimiz müteahhitlere en fazla çimentoyu sağlayabilmek' dedi. Irak'ın yeniden yapılandırılmasının maliyetinin sadece ilk yılda 20 milyar doları bulacağını ve dünya çimento sektörünün iştahını kabartan böylesi bir pazarda mutlaka yer almak istediklerini söyleyen Çağlar, Türkiye'nin lobi faaliyetlerinin artırılması gerektiğini söyledi.
71 üyesi olan Türkiye Hazır Beton Birliği'nin (THBB) verilerine göre geçen yıl 2001'e göre hazır beton üretiminde yüzde 13 artış oldu. Türkiye'de sayıları 400'ü geçen birçok beton santrali atıl durumda. Yine THBB'in araştırmasına göre, Türkiye genelinde 2002 yılında hazır beton üretimi 22.5 milyon metreküp oldu. Bin metreküp beton için 15 kişi gerekiyor. Bu, binlerce Iraklı işçinin yanında çok sayıda Türk mühendis ve ustanın emeğini gerektiriyor.