‘En Çevreci Belediye Başkanı’ Kadir Topbaş



Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’yi daha yaşanabilir bir çevreye kavuşturmak amacıyla bu yıl ilki düzenlenen "1. Erguvan Çevre Ödülleri”, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Başkan Kadir Topbaş ‘En Çevreci Belediye Başkanı’ ödülüne layık görülürken, öğrencilere resim, fotoğraf, proje dalında, gazetecilere de haber ve fotoğraf dalında ödüller verildi.

Törene, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Bakan Pepe; “Bu yıl 350 milyon fidan dikiyoruz…”
Ödül töreninde konuşan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, çevre bilinciyle yetişen Türk gençlerinin ilerde dünya barışına ve refahına en büyük katkıyı vereceğine inandığını belirterek, “Çevre üzerinde yürüdüğümüz, ektiğimiz, biçtiğimiz toprak, soluduğumuz hava ve içtiğimiz sudur. Bunlardan biri bile elden giderse dünya yaşanmaz hale gelir. Bakanlık olarak bize düşen görev bu güzellikleri sürekli kılmaktır. Sevgili çocuklar sizlerin hayalleri ve bizlerin çalışmaları daha güzel bir çevre ve daha müreffeh bir Türkiye içindir” diye konuştu.

Türkiye’nin dünyanın hiçbir ülkesiyle mukayese edilmeyecek kadar zengin bir doğaya sahip olduğunu ve bütün kıta Avrupasının bitki örtüsünün yüzde 70’ine tek başına sahip olduğunu vurgulayan Bakan Osman Pepe, “Çevrecilik ana ocağından, ana kucağından başlar. Çocuklar o sevgiyle büyürse onun kurduğu fabrikanın bacasından zehirli duman çıkmaz” dedi.

Araçlarda kullanılan bir litre kirli yağın 1 milyon litre suyu kirletecek kapasiteye sahip olduğunu dile getiren Bakan Pepe, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ağaç yaşken eğilir. Çocuklarımızı doğa sevgisiyle yetiştirmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 11 bin dekar Anadolu Yakasında ve Avrupa Yakası’nda 11 dekar Kent Ormanı verdik. Bakanlık olarak da bu yıl 350 milyon fidan dikiyoruz. Her çocuğa ve her aileye bir fidan vermek için de 40 milyon fidanı ücretsiz dağıtıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş’a da İstanbul’un şiirlerde ve tarih sayfalarında sararmış bir şekilde kalan eski güzelliklerini 21 yüzyıla taşıdığı için çok teşekkür ediyoruz.”

Başkan Topbaş; “İstanbul’a çok önemli çevre yatırımları yapıyoruz”
İstanbul’un bitki örtüsünün ve florasının çok farklı olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da çevre konusunda çok önemli yatırımlar yaptırlarını söyledi. İstanbul’un 234 kilometrelik sahil şeridinin 160 kilometresinin denize girilebilir hale geldiğini ve 3 yılın sonunda dere ıslahları ile çevre yatırımlarının tamamlanmasıyla bütün sahillerin yüzülebilir kriterlere ulaşacağını belirten Başkan Topbaş, şöyle konuştu;

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bütün dereleri ıslah ediyoruz ve modern teknolojilerle arıtma tesisleri yaparak denizlerimize atık suların karışmasını önlüyoruz. Şehrimize 3 milyon lale ve 6 milyon çiçek diktik. Şimdi de 30 bini erguvan ağacı toplam 200 bin çiçek açan yetişkin ağaç dikiyoruz. Ayrıca sivil toplum örgütleriyle gerçekleştirdiğimiz ortak projelerle İstanbulluların çevre bilincini geliştirmeye çalışıyoruz. İstanbul artık bu güzel yüzüyle tük dünyaya kendini haykıracak…”

Programda konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’nin ‘En Çevreci Belediye Başkanı’ ödülüne layık görülen Başkan Kadir Topbaş’a ödülünü Bakan Osman Pepe takdim etti. Daha sonra resim, fotoğraf, proje dalında dereceye giren öğrencilerle haber ve fotoğraf dalında dereceye giren gazetecilere ödülleri Osman Pepe, Kadir Topbaş ile Muammer Güler tarafından verildi. Bakan Pepe, Başkan Topbaş ve Vali Güler, dereceye giren fotoğrafların yer aldığı sergiyi de birlikte gezdiler.