Cezayir'de Fırsatlar

3- CEZAYİR, İNŞAAT VE KONUT SEKTÖRÜNDE CAZİP İMKÂNLAR SUNUYOR
Cezayir Büyükelçiliğimiz kaynaklı bir yazıda; Cezayir'de konut sektörüne ilişkin olarak şu sorunların ön plana çıktığı kaydedilmektedir:
a) Yıllık 600.000 lojmanlık konut açığına rağmen 120.000 ila 160.000 arasında konut inşa edilebilmesi,
b) Büyük şehirlerde sayılan 2 milyonu bulan köhne yapıların bakımının yapılması ve onarılması,
c) Devlete ait konutların yapımı, yönetimi ve onarımı..
Cezayir'de halihazırda 417.000 konutun yapılmakta olduğu, 2002 yılı için planlanan 160.000 konutun, 55.000'inin şehirlerde, 50.000'inin kırsal kesimde ve 55.000'nin ise kira karşılığı satış programı çerçevesinde gerçekleştirildiği belirtilen yazıda, konut inşaasına ilgi gösteren ve yatırım yapacak yabancılarla ortaklık kurmak için irtibatta olunduğu ve ayrıca çok yakın zamanda yapılacak ortaklıklarla 100.000 konutluk kira karşılığı satış veya kooperatif programlarının gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü kaydedilmektedir.
Yazıda ayrıca, konut sektörü için hemen kullanılabilecek 2 milyar Cezayir Dinarı'nın (yaklaşık 25 milyon ABD Doları) mevcut olduğu, bunun dışında Suudi Arabistan, BAE ile bankalar (Al-Baraka ve El Khalifa)'dan oluşan üç finans kuruluşuyla ortaklık kurulmasının söz konusu olduğu bildirilmektedir.
Yazının devamında; Cezayirli yetkililerin, konut sektöründe iki türlü işbirliğinin uygulanabileceğini, bu çerçevede, Türk fırmalarının Cezayirli firmalarla ortaklık kurabileceklerini veya Cezayir'de şirket kurarak ihalelere katılabileceklerini hatırlatılmaktadır.
Yazıda, Cezayirli yetkililerin konut sektöründe yabancılara büyük kolaylıkların getirildiğini, konut konusunda risk olmaması nedeniyle ortaklıkların kârlı olacağını ve Cezayir pazarının buna açık olduğunu belirterek, Cezayir'deki özel sektörün devlet ihalelerine cevap vermek için çok yetersiz kaldığını, konut sektöründe sadece yeni inşaat projelerinin değil, birçok eski tip binanın yıkılıp tekrar inşaasının da söz konusu olduğunu, Cezayir'de inşaat sektörünün % 10'unun kamuya, % 90'ının ise özel sektöre ait olduğunu, devletin konut sektörüne yılda 1,5 milyar ABD Doları bütçe ayırdığını ifade ettikleri kaydedilmektedir. Yazıda ayrıca, Cezayir basınında çıkan bir habere atıfla, Cezayir'de konut sektörünün yılda 9 milyon ton çimento harcadığı, bu miktarın aynı nüfusa sahip bir başka ülkeye oranla yaklaşık 2 katı bir rakamı ifade ettiği, bu rakama barajlar ve özel konut sektörü için harcanan "beton"un dahil olmadığı belirtilmektedir.

4- CEZAYİR, SU KAYNAKLARI VE BARAJLAR SEKTÖRLERİNDE CAZİP İMKÂNLAR SUNUYOR
T.C. Dışişleri Bakanlığı kaynaklı bir yazıda; Cezayir'in barajları ve su kaynakları ile ilgili olarak Barajlar Milli Ajansı tarafından yapılan açıklamalara yer verilmiştir. Yazıda;
- Afrika Kalkınma Bankası'nın baraj projelerini finanse etmekte ve ihaleye vermekte olduğu,
- Başkent Cezayir'in günlük su ihtiyacının 600.000 m3/gün olduğu, halen başkente 3 günde bir su verildiği, hiç yağmur yağmasa bile 80-90 günlük ihtiyacı karşılayacak su bulunduğu, bunu takviye etmek amacıyla. Şubat ayında bitmesi beklenen 12 artezyen kuyusunun açılmakta olduğu, Mayıs/Haziran aylarında 30 artezyen kuyusuyla daha takviye edileceği, Taksebt barajının suyunun başkente taşınması projesinin Avrupa Bankası tarafından finanse edileceği belirtilmiştir.
- Yazıda ayrıca, halen çamurla dolu (50 senelik) eski barajların temizlenmesinin gerektiği, bu konuda uluslararası uzmanlar için bir duyuru yapıldığı bildirilerek,
-Cezayir'deki barajların yarısından fazlasının suyu, endüstri artıkları ve kirli suların temiz su kaynaklarına karışmasıyla kirlendiği ve şimdiden önlem alınmazsa içme suyunun tehlikeye gireceği,
-Şehirlerdeki kirli suların temizlenmesi ve rehabilitasyonu için programların uygulandığı,
-Ülkenin batısındaki kuraklığın, sanayi ve tarımı etkilediği, Oran'a su veren Beni Bahdel barajının boşaldığı, sadece bu şehir için 1200 m3'lük artezyenler açıldığı, ayrıca, Cezayir'in Oran şehrinde ilk defa deniz suyunun arıtılması için çalışmalar başlatıldığı, Güney Afrikalı müteahhitlerce ilk aşamada 40.000 m3/gün suyun arıtma işlemi yapılacağı, bunun yakın bir zamanda 60.000 m3/gün'e çıkarılmasının söz konusu olduğu ve su arıtma tesisleri projesinin Dünya Bankası tarafından finanse edileceği belirtilmiştir.
Yazıda, tuzlarından arındırılmış l m3 su yaklaşık l Dolarken (80 dinar), normal yoldan elde edilen su m3'ünün 27 Dinar'a malolduğu ifade edilmiştir. Yazıda devamla, su problemine acil çözüm bulunması çerçevesinde, yakın zamanda iki ünite halinde (Arzew ve El Hamma) deniz suyunun tuzlarının arıtılması projelerinin gerçekleştirileceği, bu ünitelerin gerçekleşmesi için 24 ay zaman verildiği, Arzew/Oran için 4 milyar Cezayir Dinarı (50 milyon ABD Doları), El Hamma için 90-150 milyon dolarlık bütçe öngörüldüğü bildirilmektedir. Yazıda, 2001 Ağustos ayında gerekli ihaleleri açmak için etüdlerin yapıldığı ve Almanların desteği ile şartnamelerin hazırlanmakta olduğu ve bu şartnamelerin ön elemeyi kazanan etüd bürolarına Mart ayı sonuna kadar ulaştırılacağı kaydedilmektedir.
Yazıda; Cezayir Su Kaynakları Bakanlığı yetkililerinin, gerçekleştirilecek projelerin finansmanın bir kısmının Türk tarafınca karşılanması halinde, ihalelerin Türk fırmalarına verilebileceğini veya Yap-İşlet-Devret modeliyle ihalelere girilmesini önerdikleri, artezyen kuyuları açmak için her türlü makine techizat ve pompaya ihtiyaçları olduğunu bildirerek, ortaklıklara da önem verdiklerini ve şehir sularının rehabilitasyonu ile bunların evlere taşınması ile ilgili projelerde ortaklık yapılabileceğini ifade ettikleri bildirilmektedir.
Yazıda, Cezayir'in genelinde 45 kirli su arıtma tesisinin bulunduğu, bunların toplanan suların sadece %20'ni arıtabildiği belirtilerek. hazırlanan bir program çerçevesinde 2002 yılında 6 adet istasyonun inşa edilmesinin hedeflendiği, tarım alanları için de 2003-2005 arasında 5000 hektar alanın sulanmasının planlandığı ve bu çerçevede çeşitli ihalelerin açılmasının öngörüldüğü belirtilmiştir.