Cezalar Talanı Durdurmaya Yeterli Değil



Plansız yapılan taşocakları, maden ve rüzgar enerji santralleri (RES) geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan yurttaşları olumsuz etkiliyor. Denetimler sonucunda usulüne uygun yapılmayan işletmelere verilen para cezaları caydırıcı olmamakla birlikte bu işletmelerin çevrede yarattığı tahribat da giderek artıyor.

BirGün’den Seda Balmumcu’nun haberine göre; CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, bu sebeplerle yurttaşların yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşımıştı. Soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıt geldi. Buna göre; 2016 yılından itibaren Çevre Kanununa aykırı faaliyet gösteren veya kirliliğe sebebiyet verdiği tespit edilen işletmelere 1092 kapatma/durdurma cezası verilirken 465 Milyon TL idari para cezası uygulandı. Maden sektöründe gerçekleştirilen denetimler sonucunda ise 247 kurum kapatma/durdurma cezası alırken 100 Milyon TL para cezası kesildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Plansız olarak açılan işletmelerin çevreye ve insanlara verdiği zarardan bahseden Polat, “Maden ocakları, RES’ler ve balık çiftlikleri yüzünden geçimini hayvancılıkla ve tarımla kazanan vatandaşlarımız köylerden kentlere göç etmek zorunda kalıyor. ÇED raporlarının büyük önem taşıdığı bölgede ne yazık ki ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararları veriliyor ve çevre felaketlerinin önü açılıyor.” dedi.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay ise yaptığı değerlendirmede, usulsüzlük yapan firmalara uygulanan cezaların caydırıcı olmadığını söyledi. Kınay, “Denetim sayıları ile birlikte kesilen ceza miktarları değerlendirildiğinde, ceza miktarı çevresel zararların bir göstergesi oluyor. Bu noktada kesilen cezalar ile birlikte olumsuzlukların giderilip giderilmediğinin de değerlendirilmesi gerekiyor.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.