Çevreci Konutlar Geliyor



Gayrimenkul kuruluşlarının geliştirdiği son projelerde, sürdürülebilir yaşama uygun, çevreye dost yapılar ağırlık kazanmaya başladı. Enerji ve su kaynaklarının etkin kullanılmasına ağırlık verilen bu projeler arasında, Milpa’nın Esenyurt’ta ki Milpark Konutları, Propa İnşaat’ın Sarıyer Park projesi, Soyak’ın Mavişehir projesi, A-Z Yapı’nın Meritlife Kent projesi, Doğa Gayrimenkul’ün Emirgan Evleri, Selenium Country, Doğa Meşepark, Teknik Yapı’nın Dilman Towers projesi ve Sinpaş GYO’nin Lagün projesi var.

Küresel ısınmanın etkisini artırması, konut sektöründe rekabetin sosyal alan, mimari gibi özelliklerden çevreye duyarlı uygulamalara kaymasına neden oldu. Geliştirdikleri projelerde, enerji ve su kaynaklarının etkin kullanılmasına ağırlık veren gayrimenkul kuruluşları, sürdürülebilir kalkınmaya uygun çevreye dost yapıları peş peşe hayata geçirmeye başladı. Tüm bunların sonucunda, Milpa’nın Esenyurt’ta gerçekleştirdiği Milpark Konutları’nda; günde 250 bin ton su arıtarak dairelerde su tüketimi yüzde 50 oranında tasarruf sağlandı. Propa İnşaat’ın Sarıyer Park projesinde güneş ışığından yararlanılarak aydınlık mekanlar yaratılırken, Soyak Mavişehir projesinde yalıtım sistemleri ve ultraviyole filtreli çift camlar kullanıyor.

A-Z Yapı, Meritlife Kent projesinde evsel atıkları kağıt, plastik, cam, teneke ve biyolojik olmak üzere ayrı ayrı toplanmasını sağlıyor. Doğa Gayrimenkul Emirgan Evleri, Selenium Country ve Doğa Meşepark gibi projelerindeki konutlarda, kimyasal boya yerine doğal malzemelere yöneliyor. Teknik Yapı, Dilman Towers projesinde şebeke suyunun yanı sıra kuyu suyunu da kullanıma sokarken, Sinpaş GYO da Lagün projesinde yer alan göletleri yağmur suyunu biriktirerek oluşturuyor.

Yüzde 30’u son 30 yılda yok olan doğal kaynakların önümüzdeki yıllarda daha da tükenecek olması, geleceğin konutlarını inşa eden firmaları da önlem almaya yönlendiriyor. Firmalar, enerji ve su kaynaklarının etkin kullanılması konusunda çevreye dost yapıları hayata geçirmeye özen gösteriyor. Böylece, konutlar projelerinde sürdürülebilirliğin önümüzdeki yıllarda yoğun olarak etkisini göstermesi bekleniyor.

Normal konuta göre pahalı

Sürdürülebilir kalkınma, insan ile doğa arasında denge kurarak doğal kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkan verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamını ve kalkınmasını programlama anlamına geliyor. Sürdürülebilir konut yapımı, geleneksel konut yapımına göre daha fazla finansman gerektiriyor. Finansman farkını etkileyen unsurlar arasında arazi kullanım oranı ve şekli, malzeme maliyetleri, altyapı maliyetleri ve projelendirme maliyetleri yer alıyor. Sürdürülebilir yaşama uygun inşa edilen konutların sayısının ve malzeme taleplerinin artmasıyla bu farkın kapanması bekleniyor. Hem çevreye katkıda bulunmak hem de daha ekonomik binalarda yaşamak isteyen yatırımcılar, son yıllarda küresel ısınma nedeniyle çevreye duyarlı projelere yönelseler de, bu projelerin ek maliyet getirmesi karşısında tereddüt ediyor. Ancak, bu projelerin uzun vadede kullanım getirisi ve tasarruf sağlaması yatırımcıları ikna ediyor. Tüm bunları değerlendiren ve çevrenin içinde bulunduğu tehlikenin farkında olan tüketiciler konut alımında seçici davranıyor.

Sorumluluk bilinci bulunuyor

Gayrimenkul şirketleri de, projelerini inşa ederken sürdürülebilir yaşam konusunda sorumluluk bilinciyle hareket etmeye başladı. Buna göre; MİLPA, Esenyurt’ta hayata geçirdiği Milpark Konutları’nda; günde 250 bin ton su arıtarak daire başına yıllık su tüketiminde yüzde 50’ye varan tasarruf sağlamayı hedeflerken, Propa İnşaat, Sarıyer Park’ta, güneş ışığından fayda sağlamak ve aydınlık mekanlar yaratmak için geniş camlar ve yerden tavana kadar camlı kapılar kullanıyor. Sürdürülebilir yaşam konusunda danışmanlık alan Soyak, Mavişehir’de, yalıtım sistemleri ve ultraviyole filtreli çift camlar sayesinde binalarda ısı kaybını azaltıyor. A-Z Yapı, Meritlife Kent projesinde evsel atıklar konutlardan kağıt, plastik, cam, teneke ve biyolojik atık olarak ayrıştırılmış halde toplanırken, Doğa Gayrimenkul konutlarında kimyasal boyalar yerine ahşap malzeme kullanıyor. Teknik Yapı, Dilman Towers projesinde mevcut şebeke suyunun daha az kullanılması için kuyu suyu kullanımını sağlarken, Sinpaş GYO da Lagün projesinde yağmur suyunu projede yer alan göletlerde biriktiyor.

Göletler için yağmur suyunu toplayacak

Tüm üretim modelleri ve yaşam aktivasyonlarında ekosistemi korumaya ve iyileştirmeye yönelik tedbirler alınmasının önemini vurgulayan Sinpaş GYO Proje Koordinatörü Jülide Kazas, "Lagün projemizde, ısı kontrollü camlarla ısınma ve soğutma için kullanılan enerji kullanımı indirgenmesine, malzeme sarfiyatı ve israfı konusunda planlı hareket edilerek çevrenin etkilenmesinin engellenmesine, yeşil alanların maksimum oranda kullanılmasına, yağmur suyunun sulama sisteminde ve gölet beslemesinde kullanılmasına, geri kullanıma uygun olacak kaynakların kirlenmeden ekosisteme dönüşünün sağlanmasına ve göletlerde mümkün olduğunca biyolojik sistem kurgulayarak kimyasal ürün kullanmadan arıtma yapılmasına özen gösterildi" dedi. Tüketicilerin çevreye duyarlı projelere olumlu baktıklarını ifade eden Kazas, "Bu yatırımların başlangıçta kendilerine ek maliyet getirmesi karşısında tereddütlü davranıyorlar. Ancak bu konuda ilk yatırım maliyetine rağmen kullanım getirileri ve tasarrufları tüketiciye olumlu geliyor" dedi.

Günde 250 bin ton su arıtacak

Doğan Grubu şirketlerinden MİLPA’nın İstanbul Esenyurt’ta yapımına başladığı 1196 konutluk projesi Milpark Konutları’nda; Ekolojik Evsel Atıksu Yönetimi (EKOSAN) yaklaşımı uygulanarak, Türkiye’de ilk kez bir konut projesinde büyük oranda su tasarrufu sağlanması planlanıyor. EKOSAN yaklaşımı ile Milpark’ta günde 250 bin ton su arıtılarak daire başına yıllık su tüketiminde yüzde 50’ye varan tasarruf sağlanması hedefleniyor. Geri Dönüşümlü Su Tasarrufu Sistemi ile Milpark Konutları’nda gri su olarak tabir edilen evsel atık sular, site genelinde toplanarak, merkezi arıtma sistemi ile arıtılıp, detarjanlanıp sadece klozet rezervuarları için tekrar kullanıma verilecek.

Sürdürülebilir kalkınma için danışmanlık aldık

Building Research Establishment standartları kapsamında sürdürülebilir yaşam için binalarda gerekli olan koşullar ve standartlara uygunluk konularında danışmanlık hizmeti aldıklarını söyleyen Soyak Kurumsal İletişim Takım Lideri Fatma Çelenk, İzmir’deki Soyak Mavişehir projesinde, sürdürülebilir yaşam konusuna yönelik çeşitli fiziki düzenlemelerde bulunduklarını aktardı. Doğaya zarar verebilecek etkenleri olabildiğince azaltmayı hedeflediklerini ifade eden Çelenk, Soyak Mavişehir’deki dairelerde ozon tabakasına zarar vermeyen, klor içermeyen ve çevre dostu gazlarla çalışan klimalar bulunduğunu belirtti. Çelenk, enerji tasarrufu sağlayan aydınlatmalar ile bina içleri ve sitenin ortak kullanım alanlarındaki enerji tüketimini en aza indirmeye çalıştıklarını aktardı.

Ağaçları kesmemek için 2.5 milyon dolar harcadı

Teknik Yapı’nın Uphill Court projelerinde kullandığı tropikal bitki örtüsünün, Uplife Park ve Uprise Elite projelerinde de kullanılacağını aktaran Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, "Tropikal bitki örtüsünü tercih etmemizin en temel nedeni giderek daha da değer kazanan su sarfiyatını asgariye indirmek" dedi. Kadıköy’ün Erenköy Bölgesi’nde yükselen Dilman Towers’ın inşa edildiği arazinin, tek parça halinde ağaçlar içinde olduğunu vurgulayan Durbakayım, sözlerini şöyle sürdürdü: 12 dönüm alan üzerinde çok fazla blok yapmak yerine 27 katlı iki yüksek blok inşa ederek tek bir ağacın bile kesilmemesini sağladık. 90 metrelik kuleleri eski binaların yerine inşa ettik. Teknik Yapı, inşaat sahasının etrafındaki ağaçlara zarar vermemek için temel çukurlarının yan çeperlerinde çivileme yöntemi ile zemin stabilizasyonu sağladı. Sadece bu farklı yöntem için 2,5 milyon dolar harcandı."

Evsel atıklar ayrıştırılıyor

A-Z Yapı’nın Meritlife Kent projesinde Avrupa Birliği normlarında çevreye duyarlı, doğaya saygılı bir yaklaşım sergilendiğini belirten Meritlife Projeleri Pazarlama ve Satış Koordinatörü Nesrin Göken, önceliği çöplerin ayrıştırılmasına verdiklerini vurguladı. Belediyeden destek alarak çöplerin özel konteynerlarda toplanmasının ve geri dönüştürülmesinin hedeflendiğini söyleyen Göken, "Bu amaçla evsel atıklar konutlardan kağıt, plastik, cam, teneke ve biyolojik atık olarak ayrıştırılmış halde alınacak. Kendi özel konteynerlerinde biriktirilerek belediye tarafından çöp dönüşüm merkezine ulaşımı sağlanacak" dedi. Dünya üzerinde sürdürülebilir kalkınmanın yer edinebilmesi için herkesin bunu destekleyici faaliyetler içinde olması gerektiğini ifade eden Göken, "Konut üreticisi olarak sadece yaşam alanları değil yaşanabilir çevreler yaratmak istiyoruz. Hedef kitlemizle birlikte çocuklarımıza daha iyi bir çevre bırakmayı hedefliyoruz" diye konuştu.