Electrolux Türkiye'de Tek Başına Büyüyecek

Vestel'i satın almaktan son anda vazgeçen dünyanın en büyük elektrikli ev aletleri üreticilerinden Electrolux, Türkiye'de tek başına büyümek istiyor. 'Türkiye, bizim bir numaralı önceliğimiz' diyen Electrolux Dünya Başkanı Hans Strasberg, Stockholm'den iddialı konuşurken rakiplerine de gözdağı verdi: 'Türkiye'de kısa sürede önemli oyunculardan biri olacağız. Uzun dönemde, Arçelik'in pazarın yüzde 70'inden fazlasına sahip olması çok güç. Yeni ürünler yeni markalar geliştirmek zorundalar. Biz İsveç'te bunu gerçekleştiremedik.'

10 Milyon Euro Yatırım
16.9 milyar dolar cirosuyla 150 ülkede yılda 55 milyon ürün satan Electrolux, Türkiye ile ilgili yeni dönem strateji ve hedeflerini paylaşmak üzere 125 bayiini de genel merkezinin bulunduğu Stockholm'e götürdü. Türkiye'de ilk kez büyümek için bu kadar istekli olduklarını söyleyen Straberg, şunları söyledi: 'Türkiye'de bugünden itibaren keskin bir rekabete giriyoruz. Türkiye, her alanda büyüyen ve bizim için çok önemli bir pazar. Küresel stratejilerimizi belirlediğimiz yeni yol, bizi Türkiye ile ilgili daha ciddi düşüncelere itti. Hem yeni bayilerimizle hem yeni ürünlerimizle, hem de yeni pazar stratejimiz veya yatırımlarımızla, sektördeki pastadan aldığımız payı artırarak, bu atılımı gerçekleştireceğiz. Türkiye, AB yolunda emin adımlarla ilerleyen bir ülke olarak bizim için bu anlamda çok önemli. Ayrıca, Türkiye'nin istikrarlı büyüyen ekonomisi de bizim için büyük bir avantaj. Türkiye'de 10 milyon euro'luk stratejik yatırım yapıyoruz. Türkiye'de daha güçlü pazar oluşturabilmek için zaman geldi.'

Hedef 10 Yılda 500 Bayi
Türkiye'de beyaz eşya pazarının son 10 yılda büyük gelişme kaydettiğini belirten Electrolux Avrupa Başkanı Johan Bygge ise, Türkiye'de hak ettikleri yere kısa sürede ulaşacaklarını belirterek, '10 yıl içinde 500 bayiye ulaşmayı hedefliyoruz. Marka bilinirliğimizi artıracağız. Türkiye'de pazarda seçenek çok az. Beyaz eşyada yeterince aktör yok. Biz de bu durumdan yararlanmak istiyoruz. Hedefimiz, kısa sürede yüzde 1.5 olan payımızı yüzde 10'a çıkarmak' dedi.

Genel müdürü Vestel'den transfer etti
Uzun yıllar Vestel'de yöneticilik yapan Ziya Öztürk, Electrolux Grubu'na transfer oldu. Vestel'in Rusya operasyonlarını yöneten Öztürk, Electrolux'te genel müdür olarak görev yapacak. Nevio Pollesel'den görevi devralan öztürk, Electrolux'un Rusya pazarına girmesinde de stratejik rol oynayacak. Uzun yıllar, Electrolux'un genel müdürlüğünü yapan Nevio Pollesel ise Sanko Holding tarafından satın alınan Auer'in başına geçecek.

Gündemde satın alma yok
'Türkiye'de kimseyle ittifak yapmayı düşünmüyoruz' diyen Electrolux Dünya Başkanı Hans Straberg, 'Zorlu Grubu'yla, Vestel için yıllarca süren görüşmelerimiz oldu. Ancak şu anda Türkiye'de ne Vestel'i ne de başka bir firmayı satın almayı düşünmüyoruz. Bizim ürünlerimiz lüks, ince tasarımlı ürünler üretiyoruz' dedi. Türkiye'de 13 yıl gibi uzun yıllardır faaliyet gösterdiklerini ancak keskin bir rekabete girmek için 2006'yı seçtiklerini söyleyen Straberg, 'Türkiye'ye çok güveniyoruz. Dalgalanmalar bizi üzmüyor. Türk ekonomisi istikrarlı bir döneme girdi' dedi.