Çevre Dostu Eko-Krediyle 2000 Bina Yalıtıldı



Şekerbank, Mayıs 2009'dan itibaren 231 milyon TL eko-kredi dağıttı. Kredinin 5 milyonluk bölümünü 2000 konut yalıtım için kullandı. Bankanın hedefi 2010'da 10 milyon TL yalıtım kredisi kullandırarak dört bin konutun daha yalıtılmasını sağlamak.

Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurahman Özciğer, KKDF ve BMMV gibi devlet kesintileri alınmadığı takdirde çevreci kredilerin daha da yaygınlaşabileceğini dile getirerek "Yenilebilir enerji kredileri gibi büyük tutarlı, uzun vadeli kredilerin yanı sıra Anadolu insanını, çiftçiyi, esnafımızı, üreticiyi enerji verimliliği kavramı ile tanıştırarak bu alanda sosyal bir misyon üstleniyoruz. Yani eko-krediyi küçük tutarlar ama yüksek adetlerle vererek binlerce kişiyi enerji tasarrufu ile tanıştırıyoruz. Hedefimiz 2010 yılında sadece yalıtım alanında 10 milyon TL'lik kredi kullandırmak" dedi.
 
Hedef 260 milyon lira


Enerji tasarrufuna sosyal sorumluluk gözüyle bakan Şekerbank, ‘Ekokredi Yalıtım' adı altında Türkiye'de ilk kez bireysel başvuruların yanında apartman ve site yönetimlerini de kredilendirebilen bir yapı oluşturdu. Banka, eko-kredi adı altında enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, güneş enerjisine geçişten tarımda modern sulamaya kadar çok çeşitli alanlarda Mayıs 2009'dan bu yana 231 milyon TL kredi dağıttı. Banka, 30 Haziran itibariyle ‘Ekokredi Bireysel' kapsamında yalıtım dahil 30 milyon TL, ‘Ekokredi Ticari' kapsamında 155 milyon TL, ‘Ekokredi İşletme/Tarım' kapsamında 46 milyon TL kredi kullandırdı. 2010 hedefi ise 260 milyon TL.

"Eko-kredi taleplerinin yaklaşık olarak üçte birini yalıtımdan, üçte birini yalıtımlı pencere uygulamalarından alıyoruz" diyen Özciğer, yalıtım kredilerinin çok büyük kısmının da apartman ve siteler tarafından kullanıldığını belirtiyor.

Bu süre zarfında 6 binden fazla müşteriyi enerji tasarrufu ile tanıştıran Şekerbank, apartman yönetimlerine yaklaşık 2000 konut için 5 milyon TL kredi kullandırdı. Şekerbank'ın 2010 yılındaki hedefinin 10 milyon TL'nin üzerinde yalıtım kredisi kullandırmak olduğunu ifade eden Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, bu yolla 4000 konutun daha yalıtımlı hale gelmesini amaçladıklarını söylüyor.