Çevre Dostu Binanın En Önemli Yapı Taşı Yalıtım



5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında İZODER, günümüzde özellikle küresel ısınma konusundaki duyarlılığın artığı bir dönemde, çevreyle ilgili konuların başında karbon salınımlarını azaltmak gerektiğini vurguluyor. Binalarda enerji verimliliği çevresel sorunlar ile mücadelede en etkin araç olarak göze çarpıyor. Yalıtım uygulamaları sayesinde binalarda yarı yarıya enerji tasarrufu yapmak, çevreye bir kez de bu yol ile sahip çıkmak mümkün oluyor.

Ülkemizde toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30'unun binalarda kullanıldığını vurgulayan Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman, “Bu gereksinimin giderek artması bekleniyor. Bu trend değiştirilmezse, karbon salınımında da 2050 yılına değin yüzde 92 akut bir artış öngörülmektedir. Bu gerçekler ışığında, ısı yalıtımı sayesinde kış mevsiminde ısı kayıplarının, yaz mevsiminde ise ısı kazançlarının azaltılması ile enerji tasarrafunun sağlanabileceği ve beraberinde atmosfere yayılan sera gazlarının salımında büyük oranda düşüş kaydedilebilir” dedi.

Sedat ArımanYalıtım; en kolay çözüm   

İklim değişikliği etkisini en aza indirgemek için emisyon oranlarının 2050 yılı itibarıyla yüzde 60 - yüzde 80 arası daha azaltılmış olması gerekliliğinin altını çizen Arıman, 2050 yılında dünyanın bugün gözüktüğünden çok daha farklı olacağını, bunun bugünden üzerinde ciddiyetle çalışılması gereken hayati bir görev olduğunu kaydetti. Yalıtımsız binalar nedeniyle her yıl ülkemizde 10 milyar TL havaya savrulduğunu ve Türkiye'nin enerjisinin dörtte üçünün dışarıdan alındığını açıklayan Sedat Arıman, halkın bilinçlendirilmesi için Dört Hayati Yalıtım Kampanyası'nı yürüttüklerini, tüketicilere yalıtım yaptırmak için en uygun finans çözümlerini üretmek için Şekerbank ile işbirliği yaparak Ekokredi Yalıtım Kampanyasını başlattıklarının altını çizdi.

Bina içerisinde istenen konfor ortamının sağlanabilmesi için kış mevsiminde kaybolan ısının bir ısıtma sistemiyle karşılanması ve yaz aylarında kazanılan ısının bir soğutma sistemiyle iç ortamdan atılması gerekiyor. Gerek ısıtma gerek soğutma işlemleri için enerji harcandığını ifade eden Arıman, “Bu noktadan hareketle ısı yalıtımı, hem kış ayları hem de yaz ayları için ciddi tasarruf potansiyeli olan uygulamalardır. Bu uygulamalar ağırlıklı olarak ülkemizde Mart-Kasım ayları arasında yağışların olmadığı ve hava sıcaklıklarının ürünler ve çalışanlar için elverişli olduğu dönemlerde gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.