Çevre Bakanlığı'na Emirgan Korusu Sorusu



Milliyet Gazetesi yazarları'ndan Güngör Uras, TOKİ tarafından Emirgan Korusu'nun bitişiğinde yer alan 158 dönümlük yeşil alanın rezidans ve AVM yapmak üzere satışa çıkarılacağını yazmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanan bu haberle ilgili bir açıklama yaptı. İBB tarfından yapılan yazılı açıklamada “Sözü edilen arazinin Emirgan Korusu ile hiçbir ilgisi yoktur. Emirgan Korusu’nun imara açılması, satılması ve bu alana inşaat yapılması söz konusu olamaz" denildi. Ancak iddialara yol açan Emirgan Korusu'nun yanındaki 158 dönümlük alanla ilgili açıklama yapılmadı.

"Yeni bir Gezi Parkı benzeri talan girişimi"

İzmir Bağımsız Milletvekili ve eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Yeni bir Gezi Parkı benzeri talan girişimi ile karşı karşıyayız" diyerek dile getirdiği Emirgan Korusu iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Günay, "Basında yer aldığı gibi, Emirgan Korusu'nun bitişiğinde 158 dönüm yeşil alanın TOKİ tarafından -yapılaşmaya açılmak üzere- satışa çıkarılacağı doğru mudur?" sorusunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yöneltti.

Günay, İBB'nin yaptığı açıklamayla Emirgan Korusu'nun yapılaşmaya açılacağı yolundaki -muhtemelen yanlış anlaşılan- haberin düzeltildiğini ancak Koru'nun yanıbaşındaki yeşil alanın AVM ve konut yapılacağına ilişkin asıl önemli sorunun cevaplandırmadan geçiştirildiğini belirterek

"Bütün ülkede doğal çevreyi korumakla görevli ve yetkili Bakanlığınızın, İstanbul'un yeşilini ve doğasını yok eden bu olumsuz girişimler karşısında tutumu nedir?" diye de sordu.

UNESCO koruması altında

Soru önergesinde İstanbul'un, tarihi alanlarıyla UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde ve koruması altında olduğunu ayrıca Boğaziçi'nin taşıdığı tarihi, kültürel ve eşsiz doğal özellikler göz önünde tutularak UNESCO korumasına alınması için 2012 yılı içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca da bir çalışma başlatıldığını ve envanter çıkarılması için konu ilgili Belediyelere yazı ile duyurulduğunu hatırlatan Günay, buna karşın şehrin siluetinin yok edildiğini vurguladı.

16/9 gökdelenleri de soruldu

Günay'ın yanıtlanmasını istediği diğer sorular da şöyle:

- Tarihi silueti bozduğu için önceki dönemlerde büyük tartışmalara konu olan ve sonunda hakkında yıkım kararı çıkan Zeytinburnu (16/9) gökdelenlerinin imara aykırı katları için Mahkeme kararı uygulanacak mıdır? Ne zaman uygulanacaktır?

- Maslak'ta Soma Holding'e ait 'spine tower' adlı yapının inşa sürecinde imar mevzuatına aykırı işlemler yapıldığına dair, Soma faciasından sonra basında çok sayıda haber çıktı; konu çeşitli önergelerle TBMM gündeminde de yer aldı. Bu haber ve önergelerden önce ve sonra Bakanlığınızca yapılmış bir inceleme ve soruşturma var mıdır? Varsa bu inceleme yahut soruşturmanın sonuçları nedir?

- Muhafazakar iddialı bir siyasal görüşün mensubu ve aynı iddialı bir Hükümet'in üyesi olarak, Istanbul'un tarihini ve doğasını yok eden bu dikey yapılaşma saldırısı hakkında görüşünüz nedir?

İnsanlık tarihinin ve ecdadımızın emaneti olan İstanbul'un tarihini ve Yaradan'ın emaneti olan doğasını korumak için Bakanlığınızca alınan veya alınması düşünülen bir önlem var mıdır? Varsa nedir?