Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, devletin en önemli vazifesinin vatandaşa yeterli miktarda ve kalitede su vermek olduğunu söyleyerek "Kamuoyunda çıkan yorumlar yanlış" dedi. İstanbul'da Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 5. Dünya Su Forumu'nun ikinci gününde organizasyona ev sahipliği yapan Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Sabah'a konuştu.
Sabah standının önünde yaptığı açıklamalarda suyun özelleştirilmesi ve ticarileştirilmesi yönünde kamuoyunda çıkan yorumların "yanlış" olduğunu belirten Eroğlu, "Devletin en önemli vazifesi vatandaşa yeterli miktarda ve kalitede su vermek. Vatandaşların bazılarının su özelleşecek, satılacak demeleri yanlıştır. Suyun satılması mümkün değil. Söz konusu değil. Su devlete aittir" dedi.
Türkiye'nin hidroelektrik santral kullanması gerektiğini ifade eden Eroğlu, "Burada tek gaye, hidroelektrik santralların kurulmasında özel sektörün devreye girmesi" diye konuştu.
Hasankeyf 4 yılda inci olur
Organizasyonun iyi geçtiğini de sözlerine ekleyen Eroğlu, kayıtların 3 gün önce durdurulmasına rağmen 938'i medya mensubu 29 bin 144 kişinin kayıt yaptırdığını, İstanbul'daki bu forumun milat olacağını kaydetti. Eroğlu, forum nedeniyle Türkiye'ye tüm dünya liderlerinin çağrılmadığını, davet edilenlerin kendi bölgelerini ve kıtalarını temsil eden kişiler olduğunu açıkladı.
Geliştirilen "Entegre Su Yönetimi Projesi"yle İstanbul için 2058'e kadar su planlaması yaptıklarını belirten Eroğlu, Ankara'da arsenik problemi olmadığını, İzmir'deki sorunun gizlemeden kaynaklandığını söyledi. Eroğlu, Hasankeyf için ise "Hasankeyf'e sandık koymayacağım. 4 yıl içinde oranın, o bölgenin incisi haline geldiğini tüm dünyaya göstereceğim" ifadesini kullandı.
Protesto ile yanlış anlama
Forumda İstanbul Su Mutabakatı'nın ortaya konacağını vurgulayan Eroğlu, forum açılışında yaşanan protestoları ise yanlış anlamaya bağladı. Eroğlu, "Protestolar, su özelleşecek, satılacak şeklindeki yanlış anlamalardan kaynaklandı" şeklinde konuştu.
Eroğlu, biri Amerikalı diğeri Alman iki protestocunun sınırdışı edilmesini "Fikirlerin efendice söylenmesi gerekir. Bu tip şeylere kendi ülkelerinde müsaade ediyorlar mı? Etmezler. Biz nümayişe, teröre karşıyız. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir devlet buna müsaade edemez" sözleriyle yorumladı.
Eroğlu, foruma sokağı ve fakirliği temsilen kimsenin katılamadığına ilişkin eleştiriler için de şunları söyledi: "Bu foruma ilk kez özellikle 'fakir ülkelerden de katılım olsun' diye bin kişilik kontenjan ayırdık. Ayrıca otel masrafları ve gıda ihtiyaçları da karşılandı."
"Dünya Su Sergisi'nin açılışı forumun gücünü gösterdi"
5. DÜNYA Su Forumu kapsamında düzenlenen "Dünya Su Sergisi''nin açılışını yapan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, sergiye yüzlerce ülkeden firmanın katılmasının, Türkiye'nin ve forumun gücünü gösterdiğini söyledi. Eroğlu, EXPO çadırındaki suya ilişkin teknolojik çalışmalar yapan firmaların standlarının yer aldığı serginin açılışında, forumun, ülkenin prestijini artıracağını ifade etti. Forumu izlemek isteyenlerin yoğun başvuruları nedeniyle kayıtlarının dondurulduğunu anımsatan Eroğlu, gerekli düzenlemelerin ardından kayıtların yeniden açılabileceğini belirtti.
"Dünya Su Sergisi''ne ABD, Brezilya, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerin firmalarının da katıldığını anlatan Eroğlu, "Sergiye yüzlerce ülkeden firmanın katılması, Türkiye'nin ve forumun gücünü gösteriyor'' dedi. Öte yandan Feshane'de açılan Su Fuarı da yerli ve yabancı firmalardan büyük ilgi gördü.
"Türkiye, geleceği 'hidroelektrik santral' projelerinde görüyor"
İstanbul'da gerçekleştirilen 'Dünya Su Forumu', dış basında da geniş yer buldu. Amerikan UPI haber ajansı muhabiri John C. K. Daly, yazdığı makalede forumun başarısının yalnızca İstanbul'un ev sahipliğiyle Türkiye'nin prestijinin artmasına değil, kaynak kullanımı ve yönetimi ile ilgili bir çok projenin gerçekleşmesinde yabancı yatırımcı bulunmasına da olanak sağlayacağını vurguladı. Daly şunları söyledi:
Köprüleri kurmak için fırsat
"Türkiye'nin ekonomik gelişiminin kilit noktalarından biri de hidroelektrik santrallerinin yapım projeleri. Özellikle GAP projesinin ekonominin yanısıra, doğu bölgesini PKK gibi terör akımlarından kurtarmak için politik bir önemi de var. Komşularının eleştirilerine rağmen Türkiye geleceğini, hidroelektrik santrali projelerinin yapımında görüyor."
- Fransız AFP haber ajansı "Küresel kriz su yatırımlarına yardımcı olabilir" başlığını attığı haberinde, önümüzdeki yıllarda su konusunda yapılan tüm yatırımların ciddi kazanımlar getirebileceği vurgusunu yaptı.
- Çin'in Xinhua haber ajansı ise Dünya Su Forumu'na katılan dünya ülkeleri temsilcilerinin suyun komşu ülkelerle işbirliği içinde ortak kullanımı ile dünyanın daha yaşanabilir bir yer haline geleceği konusunda ortak bir konsensüse varıldığını belirtti. Ajans, İstanbul'da yapılan Dünya Su Forumu'nun köprüleri kurmak için önemli bir fırsat niteliği taşıdığını da vurgulandı.
- Ghana Brodcasting Cooperation ise Su Forumu ile ilgili haberinde "Bu buluşma ülkeler arasında su paylaşımı konusundaki ayrılıkların giderilmesi ve bilgi alışverişi açısından çok önemli" yorumuna yer verdi.
- Hindistan'ın NDTV kanalı ise forumla ilgili yayınladığı haberinde, halkın protestolarına ağırlıklı olarak yer verdi.