Çevre Anayasası 20 İlde Görücüye Çıktı



Türkiye'nin çevre anayasası olarak kabul edilen 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planlaması 20 ilde tamamlandı. Askıya çıkarılan plan, çevreden su kaynaklarının korunmasına kadar birçok konuyu içeriyor. 'Çevre anayasası' belediyelerin gelecekle ilgili şehircilik planlarına yön veriyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve Planlama Genel Müdürlüğü'nce iki yıldan bu yana sürdürülen çalışmalar, 10 planlama bölgesinde yapıldı. Bu bölgelerde doğal, fiziki, sosyal, kültürel ve ekonomik sektörlerin ayrıntılı analizleri çıkarıldı. Üç aşamalı çalışmanın sonucunda sanayi, konut, tarım ve doğal alanlar tespit edildi. Verimli tarım arazileri ve su kaynaklarının korunması planlandı. Uydu görüntüleriyle hazırlanan proje, hizmet alım usulüyle yapıldı. Bakanlık çalışmalar için 14 milyon YTL ayırırken, Manisa, Kütahya, İzmir, Zonguldak, Bartın, Karabük, Aydın, Muğla, Denizli, Sinop, Kastamonu, Çankırı, Antalya, Burdur, Konya, Isparta, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Aksaray'ın planlamaları için şu ana kadar 7 milyon YTL harcandı.

Çevre düzeni planlarında, Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) Düzey-II istatistiki bölgeleme çalışmaları göz önüne alındı. Planlarla gelişme potansiyeli yüksek, yoğun ekonomik aktivitelerin yaşandığı, çevre problemlerinin ortaya çıktığı bölgeler için çözümlerin üretilmesi amaçlanıyor. Planlar, muhtemel çevre problemlerinin oluşmadan önlenebilmesi, yerel potansiyeller kullanılarak bölgesel kalkınmayı sağlayıcı dinamiklerin oluşturulması, böylece bölgeler arası ve bölge içi dengesizliklerin giderilmesi, sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir şehir gelişme alanlarının tespiti, korunması gerekli doğal ve kültürel değerlerin mutlaka korunmasına ilişkin kararları, stratejileri ve politikaları da içeriyor.

Yatırım adı altında gelişigüzel tesis açılamayacak
İzmir, Manisa ve Kütahya'nın, çevre anayasası olarak kabul edilen çevre düzeni planlamasına itiraz süresi doldu. İzmir İl Çevre ve Orman Müdürü Osman Tatar, çevre düzeni planlarının konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi yerleşim ve arazi kullanım kararlarını belirlediğini ifade etti. İzmir'in şehir bütününü içine alan bir çevre düzeni planının şimdiye kadar yapılmadığına dikkat çeken Tatar, bakanlığın iki yıl önce başlattığı çalışmalarla İzmir, Manisa ve Kütahya'nın havza bazında çevre düzeni planlamasının oluşturulduğunu, bu sayede herkesin yatırım adı altında gelişigüzel tesis açamayacağını kaydetti.