Çeşme’de ‘Kıyı İmarı’ Tepkisi

İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çeşme ve Alaçatı’da koruma altında olan birçok kıyı alanlarında doğal SİT derecelerinin düşürülmesi, bazı alanların da doğal SİT kapsamından çıkarılması yönünde ilke kararı aldı. Kararın Anayasanın 90. maddesine ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu savunan çevreciler, bu karar sonucu Çeşme’nin de Bodrum ve Kuşadası gibi betonlaşacağını öne sürdü.

Avukat Arif Ali Cangı, “Bir yer 1. derece doğal SİT kararı verildiyse yapılaşmanın önlenmesi gerekirdi. Orada yapılaşma olduysa yapanın yanına kâr kalmaması gerekirdi. Şu an yapılaşma gerçekleşmesi için SİT dereceleri düşürülmesi, Türkiye’nin imzaladığı Uluslararası Sözleşmelere Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yasası’na ve Anayasa’nın ilgili hükümlerine aykırı. SİT derecelerinin düşürülmesi demek daha yoğun yapılaşma demek” diye konuştu.

Eski Çeşme Belediyesi Başkanı Nuri Ertan, “Belediye başkanı ve meclis üyeleri tahmin ediyorum ki tekrar imara açılmaz. İmara açılmazsa konut sıkıntısı kalkar; ancak eğer bunlar doğal sitlerde yapılaşmaya müsade ederlerse o zaman Çeşme’ye yazık olur” dedi.

Belediye başkanlarından destek
Çeşme ve Alaçatı İlçeleri’nin Belediye Başkanları ise kararı olumlu karşıladı.

Çeşme Belediyesi Başkanı Faik Tütüncüoğlu, “Bir Numaralı Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun aldığı karar, daha evvel SİT alanı olan yerlerde derece değişikliğidir. Çünkü 95-96’da alınan SİT kararları birçok yerde haksızlığı sebep olan ve teknik verilere dayanan, vasıfları tutmayan kararlardı” dedi.

Alaçatı Belediyesi Başkanı Muhittin Dalgıç da, “Betonlaşma falan yok. Yüzde 10’luk yapılaşmada oradaki yoğunluğu betonlaşmayı nasıl artırırız onu da bilmiyorum” dedi.