Tartışma yaratan Turizm Kentleri Projesi'nin ilk tahsisi, İzmir'deki 'Çeşme-Alaçatı ve Paşalimanı' bu ay ilana çıkıyor. Proje kapsamında, Çeşme'nin ardından 'Dalaman Turizm Kenti' de tahsise açılacak. Yabancı yatırımcının ilgisini çekmek için yurtdışında müşavirlikler kanalıyla tahsise açılacak yerlerin tanıtımı yapılırken meslek odaları ve sivil toplum örgütleri tepkili. Meslek odaları, uygulamayla 'mülkiyete konu olamayacak' kamu varlıklarının özel kurum ve kişilere devredileceğini söylerken çeşitli sivil toplum örgütleri de geçen ay planı iptal ettirmek için ayrı ayrı başvurularda bulundu.
Türkiye'yi 'dünya' koruyacak!
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, 'Turizm Kentleri Projesi' kapsamında, planlama aşaması bitirilen projelerin 'sırayla' tahsise açılacağını açıkladı.
Yabancı sermayenin yatırımlarla Türkiye'ye girmesi ve bu doğrultuda riskin de azaltılmasının amaçlandığını vurgulayan yetkililer, "Turizm Kentleri Projesi, Türkiye'nin, tüm dünyanın sahiplendiği ve koruduğu bir destinasyon haline gelebilmesi ve hak ettiği yere ulaşmasında önemli bir katkı sağlayabilecek. Turizm kentleri çalışmalarında, bakanlığın öngördüğü genel turizm politikalarına uygun olarak, projenin gerçekleştirileceği bölgenin nitelik ve ihtiyaçları, genel çevre değerleriyle yer aldığı fiziki, sosyal ve kültürel çevreyle uyumu dikkate alınacak" dedi.
Temmuz ayında ilana çıkılarak ağustos ayında tahsis edilmesi planlanan Çeşme-Alaçatı ve Paşalimanı Turizm Kenti Projesi, İzmir kent merkezine 80 kilometre, Urla'ya 40 kilometre ve Adnan Menderes Havaalanı'na 90 kilometre uzaklıkta.
11 bin hektarı kapsıyor Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgeleri (KTKGB), Çeşme ve Alaçatı Belediye ve Mücavir alan sınırlarını içeren alan, yaklaşık 11 bin 700 hektarlık. Planlama Alanı, Paşalimanı KTKGB'nin tamamıyla, Alaçatı, Mersin Limanı, Sefaköy yörelerini içeriyor. Alanın içinde Alaçatı ve Altınkum Turizm Merkezleri de yer alıyor. Turizm kentinde golf alanları, turizm konaklama tesisleri, termal köy, kür parkı, sağlık-güzellik merkezi, gastronomi alanları, konaklama tesisleri, butik tatil villaları, termal tatil merkezi, günübirlik kullanıma yönelik tesisler, ticaret-sosyal merkez ve kongre merkezi bulunacak.
İptal için harekete geçtiler
Ancak projeye bölgeden itirazlar var. Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Ziraat Mühendisleri ve Peyzaj Mühendisleri Odası İzmir Şubeleri, Çeşme-Alaçatı Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nı iptal ettirmek için geçtiğimiz ay ayrı ayrı itiraz etti. Meslek odaları da planın hukuka aykırı olduğunu belirterek uygulamayla 'özel mülkiyete konu yapılamayacak kamu varlıklarını özel kurum ve kişileri mülkiyetine devredilmesine yol açmanın amaçladığını' öne sürdü.
İtirazda 'Tarımsal niteliği korunacak alanlar', 'orman alanları' ve 'ağaçlandırılacak alanlar' plan kararları getirilen bölgelerde lokanta, kafe-bar, gazino, çay bahçesi, eğlence, spor, golf tesisleri, suparkı gibi tesisler yapılmasına olanak tanınmasıyla koruma-kullanma dengesinin gözetilmediğine dikkat çekildi. Meslek odaları, planın, hukuken düzeltilmesi gereken ve kazanılmış hak oluşturmayan hukuka aykırı, ayrıcalıklı yapılaşmaları koruyup yasallaştırmayı amaçladığını da savundu.
'Ormanlar bile yapılaşacak'
İtirazlarda, Çeşme-Alaçatı bölgesinin endemik (bölgeye özgün) bitki topluluğuna sahip olduğuna, doğal sit alanlarının, orman alanlarının dahi yapılaşmaya açıldığına dikkat çekildi.
Sırada Dalaman var
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Çeşme-Alaçatı ve Paşalimanı' tahsisi ardından Dalaman Turizm Kenti'ni tahsise açmayı planlıyor. Dalaman Turizm Kenti, Muğla'ya 90 kilometre, Fethiye ve Köyceğiz'e 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 'Turizm kenti' Dalaman ve Ortaca belediye ve mücavir alan sınırlarını içeriyor ve 23 bin hektarlık alanı kapsıyor. Kapsanan alanların içinde dev Dalaman TİGEM çiftliği de bulunuyor. Bakanlığın Oymapınar Turizm Kenti, Kuzey Antalya Turizm Kenti, Çeşme-Alaçatı Turizm Kenti, Muğla-Dalaman Turizm Kenti ve Didim için düşünülen turizm kentleri projeleriyse planlama aşamasında.