''Çernobil'e Hayır ama Akkuyu'ya Evet''



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''dünyada 40 yaşını aşmış, miadını doldurmuş nükleer santrallerin kapatılması konusundaki görüşlere katıldığını ifade ederek, ''Çernobil'e hayır ama Akkuyu'ya evet''dedi.

Toplumda, nükleer enerjiyle ilgili bir ön yargı ya da yanlış bilgilendirmenin bulunduğunu kaydeden Yıldız, ''Nükleer enerjiyle alakalı avantajları anlattıkça, vatandaşımız onu anladıkça, dinledikçe olumsuz bakışı değişecektir. Biz de farklı anketler yaptırıyoruz, çıkan sonucu hep beraber değerlendireceğiz. Kamu, nükleer kültürü toplumun her kesiminde anlatmak durumunda. Şu ana kadar nükleer santral yapma aşamasına gelmediği için, tabii ki bunu çok anlatma durumu olmadı. O yüzden kamu ve özel sektör, toplumun her kesimiyle beraber anlayacağız, algılayacağız'' diye konuştu.

Nükleer santralin kurulacağı bölgenin gelişeceğini ve farklılaşacağını kaydeden Bakan Yıldız, ''Orada yeni bir şehir kurulacak, bir ilçe diyebiliriz. Zaman zaman 5 bin çalışanı olacak. Bunlar kolay şeyler değil. Türkiye'de tek başına bir merkezde yaklaşık 3-4 kilometrekarelik bir yerde 20-22 milyar doların akıtılacağı bir yatırımdır. Türkiye'de şu ana kadarki en büyük yatırımdır. O açıdan vatandaşlarımız müsterih olsunlar, hiçbir sıkıntı çekmeyecekler. Nükleer santralın, temiz enerji kaynaklarından bir tanesi olacağını rahatlıkla söyleyebilirim.''

Japonya ile yapılan nükleer enerji santrali kurulumu anlaşmasının, bu ülkede yaşanan depremden sonra askıya alınmasıyla ilgili de Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

''Nükleer güç santralleriyle alakalı projemiz, Japonya'daki felaketten dolayı süre olarak bir kesintiye uğramış durumda. Ama fazla süreceğini sanmıyorum. İlk teklifin Japonya'dan gelmesi normaldir diye düşünüyorum.''

''Çernobil'e hayır, Akkuyu'ya evet''

Bazı sivil toplum örgütlerinin, Türkiye'de nükleer santral kurulmasına karşı çıktıklarını ve bunu da ''Çernobil'e Hayır'' diyerek dile getirdiklerini anımsatan Bakan Yıldız, ''Ben de aynen katılıyorum. Çernobil'e hayır, ama Akkuyu'ya evet'' dedi.

Yıldız, teknolojisi eski, 40 yaşını aşmış, miadını doldurmuş santrallerin kapatılmasını doğru bulduğunu ve desteklediğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Eski santrallerin dünyadaki sayıları 26'dır, bunların kapatılması doğrudur. Ama yeni santrallerin, güvenlik önlemleri artırılmış, güçlendirilmiş yeni santrallerin açılması, o da doğru bir şey. Dünyada 30 gelişmiş ülke bunu yaparken, Türkiye bunun gerisinde kalamaz. Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye artık, ekonomisi en gelişmiş ilk 10 ülke arasına girme hedefini koymuş bir ülke. Bu açıdan bizim geride kalmamız düşünülemez. Nükleer santrallerin sanayimize getireceği artıları şu anda hiçbirimiz tahmin edemiyoruz.''