Radikal'den Ömer Erbil'in haberine göre, Artvin Cerattepe'de bakır madeni açılmasına karşı gösterilen tepki 20 yılı geçti. İlk önce Kanadalı Inmet Mining Corporation şirketi maden ruhsatı almış ancak tepkiler yüzünden işletememişti. Bu firmaya verilen ruhsat da daha sonra mahkeme kararıyla iptal edildi. Danıştay bu kararı onadı. 24 Haziran 2010’da yürürlüğe giren yeni Maden Kanunu ile Hükümet, Türkiye genelinde olduğu gibi Cerattepe’de yeniden maden aramak için ihale yoluyla ruhsatlandırmanın yolunu açtı ve maden ocağı Cengiz İnşaat'a verildi.
ÇED raporuna mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen şirket madeni işletmek için önceki gün yola çıkınca karşılarında Artvinli çevrecileri buldu. Artvin halkı, şirketi madene sokmamak için iki gündür direniyor.
“4 bin 406 hektarlık bir alan. Cerattepe bölgesinin sol alt tarafı Atabarı Kayak Merkezi, kuzeyi boğa güreşlerinin yapıldığı arena ve Orman Bakanlığı’nın ilan ettiği Kent Ormanı, sağ tarafı Hatila Milli Parkı. Kayak merkezi, Arena ve Cerattepe Turizm Bakanlığı’nın ilan ettiği turizm merkezi, aynı zamanda da maden alanı.
* Dünyanın 100 doğal ormanından biri olan Artvin’in Cerattepe Bölgesi ile Genya Dağı’nı da içine alan doğa harikası saha maden tehdidi altında. Endemik bitki örtüsü ile bir doğa harikası olan Artvin’de, 1 milyon 700 bin ağaç risk altında.
* 5 bin hektarlık alanın Artvin’in merkezi olduğu, burada yapılacak madencilik faaliyeti nedeniyle bölgenin hızla Çoruh Vadisi’ne doğru akacağı endişesi taşınıyor.
* Artvin’in maden ruhsatı verilen bölgesi, flora ve fauna açısından eşsiz bir zenginliğe sahip, birçok endemik tür barındıran, Kafkas ekosisteminin Türkiye’deki tek uzantısı ve doğal yaşlı ormanların son yaşam alanı. Türkiye’deki en önemli yırtıcı kuşların göç yolu bu alandan geçiyor. Yırtıcı kuşlar Genya Dağı ve Kafkasör-Cerattepe’de konaklayıp yollarına devam ediyorlar. Bu bölgedeki ormanlar dünyanın en yaşlı ve en zengin bitki örtüsüne sahip 25 eşsiz noktasından biri olarak gösteriliyor.
* Artvin Cerattepe’de iki ruhsat alanında yapılmak istenen madencilik faaliyeti mahkeme kararıyla 24 Ekim 2008’de iptal edildi. 2009 yılında Danıştay 8. Dairesi’nce bu karar onandı.
* 24 Haziran 2010’da yürürlüğe giren Yeni Maden Kanunu ile Hükümet, Türkiye genelinde olduğu gibi Cerattepe’de de yeniden maden aramak için ihale yoluyla ruhsatlandırmanın yolunu açtı.
* Artvin - Cerattepe Bakır - Altın Yatağı için, 17 Şubat 2012 tarihinde Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen ihaleyi 97 milyon 638 bin TL teklif veren Özaltın Holding kazandı. İhale şartnamesine göre, sahada işletme izni alındıktan sonra 3 yıl içinde üretime başlanması, yıllık asgari 500 bin ton tüvenan ve 10 bin ton blister (metal) bakır maden üretiminin yurtiçinde yapılması gerekiyor. Yine ihale şartnamesine göre ihale bedelinin ödenmemesi halinde ihale, en yüksek ikinci teklifi veren Eti Bakır’a (Cengiz Holding) kalacak.
* Maden sahası, daha önce ruhsatı iptal edilen 205 hektarlık Cerattepe ile 4156 hektarlık Genya Dağı dahil şehrin üst mahallelerini kapsayan bölümünden oluşuyor. Bu bölge Artvin’in içme suyu kaynaklarının önemli bir kısmını da içine alıyor.
* Artvin’in tepesinde 30 futbol sahası büyüklüğünde 4 siyanür havuzu ile halkın içme suyu da dahil bütün su kaynaklarının kirleneceği veya şirketçe kullanılacağı ileri sürülüyor.
* Ruhsatlandırmanın doğaya vereceği zararın yanısıra ihale şartnamesi de bir hayli tepki çekmişti. Ruhsat ihalesiyle ilgili hazırlanan şartnamenin incelenmesiyle, ihaleye katılabilecekler için çerçevesi çizilmiş ilginç koşullar konulmuş olması tartışma yarattı.
* Derelerin Kardeşliği Platformu, Yeşil Artvin Derneği ile çok sayıda sivil toplum örgütü yıllardır eylemler ve hukuk mücadelesi ile bölgedeki maden ruhsatlarına karşı direniyor.