CEO'lar, Hükümetin 'IMF'siz Program'ını Yetersiz Buldu



TÜSİAD, ekonominin profesyonelleriyle yaptığı CEO anketini gelenekselleştirdi ve üçüncüsü eylül ayında yapılan CEO anketinin sonuçları sessiz sedasız yayımlandı. TÜSİAD'ın Türkiye'nin büyük şirketlerini yöneten CEO'larla yaptığı ankete göre, ekonominin profesyonelleri hükümetin ekonomik programını yeterli görmüyor. TÜSİAD'ın anketine göre CEO'ların yüzde 12'si orta vadeli ekonomik programı yeterli bulurken, yüzde 38'i yeterli bulmadı; yüzde 50'si ise OVP'nin IMF anlaşması ile desteklenmesi gerektiğini belirtti. Üyelerin yüzde 81'i ise OVP'nin bütçe hedeflerinin gerçekleştirilmesi için ilave dış kaynak gerektiğini belirtti.
 
Ekonomik durum iyi diyenler geriliyor

Ankette genel ekonomik beklentilerle ilgili sorulara verilen yanıtlar; CEO'ların resmi açıklamaların aksine ekonomiyi çok da olumlu bulmadığını gösterdi. Buna göre, geçen aya göre, ekonomik durumun daha iyi olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 20'ye indi. Bu oran, temmuzda yüzde 44 iken, ağustosta yüzde 33 idi. Üyelerin yüzde 72'si ise ekonomik durumun ağustos ayıyla aynı olduğunu belirtti. Buna karşın, CEO'ların büyük bir kısmı dünya ekonomisindeki gidişatın giderek daha olumlu olacağı beklentisini dile getirdi.

CEO'lar, Türkiye'ye gelecek olan yabancı sermaye yatırımları konusunda ise temmuz ve ağustosa göre daha olumlu bir tablo çizdi. Üyelerin yüzde 72'si gelecek sene Türkiye'ye gelecek olan yatırım miktarının artacağını belirtirken, 2010'da yurtiçi ve yurtdışında krediye ulaşma imkanlarında da iyileşme beklediğini belirtti. CEO'lar "Türkiye'deki yatırım ortamının en önemli üç sorunu nedir" sorusuna ise sırasıyla, "Kayıtdışı ekonomi, hukuki altyapıdaki eksiklikler-siyasi belirsizlikler ve vergi politikası" yanıtını verdiler.
 
Yıl sonu kur beklentisi 1.539 TL

CEO'lar "2010 için sürdürülebilir büyüme açısından en öncelikli 2 risk alanı nedir" sorusuna ise, "siyasi istikrar, işsizlikte artış ve bütçe disiplininin bozulmasını" tekil riskler olarak belirtti. Toplulaştırılmış sonuçlara göreyse "konjonktürden kaynaklanan talep düşüklüğü, küresel ekonomide ikinci bir kriz yaşanması" ilk sırada yer aldı. Bunları makro ekonomik istikrardan kaynaklanan riskler ve siyasi istikrarla ilgili riskler izledi. CEO'ların dolar kuru yıl sonu beklentisi 1.539 TL, 2010 yıl sonu dolar kuru beklentisi ise 1.627 TL olarak belirlendi. Bu sene sonu için CEO'ların enflasyon beklentisi yüzde 5,9 olurken, hazine bonosu gösterge birleşik faiz beklentisi de yüzde 9 oldu.