Çelikçi Yaz Mevsimini Erken Bitirdi



Yaz mevsimi ile birlikte normal şartlarda talebi inşaat sektörü nedeniyle artan çelikte ‘alımların düşeceği' korkusu, üreticileri arz kısma kararına itti. Üreticilerin bir diğer kaygısı ise ramazan ayı dolayısıyla talebin de düşmesi.
 
Türkiye'de inşaat sektöründe talebin beklenenden düşük seyretmesi nedeniyle uzun çelikte alımların düşeceği yönündeki beklenti, çelik üreticilerini üretim kısma yoluna sevk etti. Çelikçilerin fiyatların şu an çok düşük olduğuna dikkat çekerek bu gidişatı engellemek için üretimi azaltma yoluna gidecekleri ifade ediliyor.

İnşaat demiri pazarında ihracat teklif fiyatları 525-530 $/tondan 500-510 dolar/ton fob seviyesine geriledi. Çelik haber ağı Steel Business Briefing'in (SBB) haberine göre pazar kaynakları, fiyatların daha da düşeceği beklentisi nedeniyle alımların ertelendiğini belirtiyor.

Üreticiler fiyatların dip noktaya çok yakın olduğunu, fakat fiyat düşüşünün daha ne kadar süreceğini tahmin etmenin çok zor olduğunu düşünüyor. Üreticiler, fiyat düşüşü devam ederse, üretimi kısacaklarını ve yaz dönemi için daha uzun süreli bakım araları belirleyeceklerini belirterek "Bu yıl talep beklenenden daha önce durdu; 2008'de bile talep ancak ekimde yavaşlamıştı. 2010'da muhtemelen hem 2008'i hem de 2009'u görmüş olacağız ve yılın geri kalan kısmında, 2009'da olduğu gibi talebin artacağını umuyoruz" yorumunda bulunuyorlar.

Pazar kaynakları, uzun süredir ertelenen siparişler nedeniyle bir miktar talebin pazara geri döndüğünü gözlemliyor ve yakında bir miktar daha sipariş verilmesi bekleniyor. Aynı zamanda hammadde tarafı da güçlü görünmüyor ve belki, ancak Türkiye'den ya da Uzakdoğu'dan yeni siparişlerle birlikte hurda fiyatları 10-15 dolar/ton artabilirse, inşaat demiri fiyatlarında 30-40 $/tonluk daha büyük bir artış olması bekleniyor. Bazı üreticiler, kısa vadede bunun olabileceğine ise ihtimal vermiyor.
 
Arz, talebi aşıyor

Öte yandan 2010'un ilk dört ayında Türkiye'nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 artışla 8.5 milyon tona yükseldi. Nisan ayı toplam ham çelik üretimi 2.4 milyon tona ulaştı; bu rakam Nisan 2009'da 2 milyon ton, Mart 2010'da ise 2.2 milyon ton olarak kaydedilmişti. Ocak-nisan döneminde uzun mamul üretimine ayrılan ham çelik üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 artışla 6.5 milyon tona yükseldi.

Ham çelik üretimi yükselişte olmasına karşın, pazar koşulları mevcut arzın, talepten fazla olduğu yönünde işaretler veriyor; Türk üreticilerin, yaz dönemi için üretimi önemli ölçüde kısacakları yönünde yaygın bir beklenti var.

ETİ KROM ÜRETİMİNİ YARIYA DÜŞÜREBİLİR

Eti Krom, Türkiye'deki iki fırınında yüksek karbonlu ferro-krom üretimini yüzde 50 azaltmayı planlıyor. Steel Business Briefing'in Eti Krom'dan aldığı bilgiye göre, şirketin İsveç'teki kolu Vargön Alloys da üretimi aynı oranda kısacak ve sadece bir fırında faaliyet gösterirken, diğer üç fırını 1 Temmuz'dan itibaren talep tatminkâr bir düzeye ulaşana kadar faaliyet dışında tutacak.

Eti Krom CEO'su Robert Yüksel Yıldırım, "Global ekonomi toparlanıyor, 2010'da ve 2011'de paslanmaz çelik, alaşımlı çelik ve ham çelikte küresel üretim rekorları göreceğiz. Kok kömürü ve demir cevheri kontrat fiyatları da bu nedenle hâlâ yükseliyor" yorumunu yaptı.