Kesilen Ağaçlara Geç Kalmış Ağıt

Güney Asya'da doğal set görevi gören mangrov ağaçlarının kesilmesinin tsunami felaketinin boyutlarını katladığının kanıtlanmasının ardından, 8 Ekim'deki 7.6 büyüklüğündeki depremin tetiklediği toprak kaymalarının altında kalan Keşmirliler de aynı sonuca vardı: 'Dünyanın çatısı' Himalayaların ağaçlarını kesip toprağı tutamaz hale getirdik.

Hindistan'a bağlı Cammu Keşmir'in Cabla köyündeki 296 evin yarısını depremi izleyen toprak kayması yıktı. Cammu Keşmir'deki 1360 can kaybına da toprak kayması neden oldu. Cabla köyü öğretmeni Kayun Şah, "Daha çok ağaç olsaydı kaybımız daha az olurdu. Bu bizim hatamız" dedi.

1960'larda tomruk firmaları ve Hindistan ordusunun ağaçları yok ettiği günleri hatırlayan 60 yaşındaki Tullah da, "Ağaçlar gürdü. İnsanlar ev inşa ettikçe ağaçlar da kayboldu" diye konuştu. Delhi merkezli Bilim ve Teknoloji Merkezi'nden Nithin Sethi, sadece Himalayaların Hindistan bölümünde 2001-2003'te 8 bin kilometrekarelik ormanlık alanın yok olduğunu söyledi. Sethi, Himalayalarda kesilen ağaçların yerine dikilen fidanların suyu tutmadığını, sellerin oluştuğunu, küresel ısınmayla buzulların da eridiğini ve böylece zincirleme ekolojik felaket yaşandığını söyledi.