Çelik İhracatçılarına Bir Şok da Kolombiya'dan



Sektör ihracatında önemli bir paya sahip olan ABD’den sonra Kolombiyalı üreticilerin Kolombiya Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığı nezdinde başlatmak üzere talepte bulunduğu koruma önlemi soruşturması, Türkiye çelik sektörünün ülkeye ihraç ettiği inşaat demiri ve profil ürünlerini içeriyor. Kolombiya’ya Türkiye çelik sektörünün 2012 yılının Ocak-Temmuz döneminde gerçekleştirdiği ihracat; 86 bin 374 ton ve 59,2 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Bu yıl aynı dönemde Kolombiya’ya yapılan çelik ihracatında miktar bazında yüzde 69,6, değer bazında ise yüzde 68,6 oranında bir gerileme yaşandı. 2013 yılının yedi aylık döneminde Kolombiya’ya yapılan toplam ihracat, 26 bin 244 ton ve 18,56 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ekonomi Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre; alaşımsız çelikten üretilen bazı profiller, borular, filmaşin ve inşaat demiri ürünleri için üç ayrı soruşturma açıldı. Söz konusu ürünler, 2013 yılı Ocak-Temmuz döneminde Kolombiya’ya yapılan çelik ihracatının yüzde 73,9’luk bölümünü oluşturuyor.

 
Reklam Goruntulenme Bolumu


Kolombiya'da sadece soruşturma talebi olduğunu, yapılacak değerlendirme neticesinde Türkiye’nin soruşturma dışı kalacağına inandığını kaydeden Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Ancak son dönemlerde Amerika’da karşılaştığımız bu tarz talepler sektörümüzü oldukça zorluyor. Amerika bizim için çok önemli bir ihracat pazarı, ancak en çok soruşturma ile de bu bölgede karşılaşıyoruz. Bölge ülkeleri kendi üretimlerini yapıyorlar ve bu pazarda söz sahibi olmamız bu üreticileri rahatsız ediyor. Bu sebepten dolayı Türk çelik ürünlerine yönelik koruma önlemi soruşturması başlatmak ve damping davaları açmak gibi tarife dışı engeller koymak yolu ile sektörümüzün etkinliğini azaltmak istiyorlar. Kolombiya’ya aslında şu an için yüksek miktarda bir ihracatımız olmamakla birlikte, söz konusu ürünler bu ihracatın büyük bölümünü karşılıyor ve bizim için ticaret yaptığımız her ülke çok önemli. Bu nedenle birlik olarak gerçeği yansıtmayan bu iddialarla mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu ülkelerdeki pazar payımızı korumaya kararlıyız”.

ABD’den de antidamping soruşturması

Türkiye çelik sektörü, çelik boruda ikinci büyük pazarı olan Amerika Birleşik Devletleri'nde de (ABD) antidamping soruşturması nedeniyle zor günler geçiriyor. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC), aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dokuz ülkeye yönelik olarak antidamping ve telafi edici vergi soruşturması başlattı. Türkiye ile birlikte soruşturma başlatılan Hindistan, Güney Kore, Filipinler, Suudi Arabistan, Tayland, Tayvan, Ukrayna ve Vietnam ile ilgili ön kararın, 23 Ağustos 2013 tarihinde açıklanması bekleniyor. Türkiye, ABD’ye çelik boru ürün grubunda 2012 yılında 337 bin ton ve 313 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Toplam 1,9 milyon ton ve 1,77 milyar dolar çelik boru ihracatı içinde ABD, yaklaşık yüzde 18’lik bir paya sahip. Ocak-Temmuz 2013 döneminde ABD’ye gerçekleştirilen çelik ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla değer bazında yüzde 34,8 gerileme ile 120 milyon 367 bin dolar ve miktar bazında yüzde 28,2 azalarak 140 bin ton olarak gerçekleşti. Sektörün ihracatındaki gerilemede en önemli sebep, dünya emtia fiyatlarındaki düşüş olmasına rağmen; ABD’li ithalatçı firmaların farklı ülkelere yönelmeleri de etkili oldu.

Antidamping soruşturmasının Türk çelik borularının ABD’de normal fiyatın altında satıldığı iddiaları ile açıldığını belirten Ekinci, yaptığı açıklamada “Türkiye’nin de içinde bulunduğu dokuz ülkeye damping soruşturması açan ABD’nin; Türkiye’den daha fazla ihracat yapan Kanada, Avusturya, Japonya, Almanya ve Meksika’ya neden soruşturma açmadığını merak ediyoruz. Bu detayı düşündüğümüzde soruşturmanın tamamıyla politik sebeplerden kaynaklandığına ve sonucunun da lehimize olacağına inanıyorum” demişti.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Ekinci; “Soruşturma açılmadan önce bu konuda duyumlar aldık ve bu soruşturmayı önleyebilmek amacıyla 16-26 Haziran 2013 tarihlerinde Ekonomi Bakanlığı ile birlikte Çelik İhracatçıları Birliği olarak ABD’ye bir heyet gezisi düzenledik. Ön soruşturmanın kapanması için yaptığımız görüşmelere rağmen maalesef antidamping davası açıldı. ABD bizim için çok önemli bir ihracat pazarı, ancak en çok soruşturma ile karşılaştığımız ülkeler arasında ABD yer alıyor. Soruşturma ve davalar ABD’ye ihracat yapan firmalar nezdinde yapılıyor; biz Çelik İhracatçıları Birliği olarak bu davaları devralıyoruz ve sonuçlandırıyoruz. Bugüne kadar açılan tüm davaları kazandık. Ancak dava sürecinde firmalarımız kayıplar yaşıyor ve bunun önüne geçmek mümkün değil. Son dava ile ilgili de gerek kamuoyu nezdinde gerekse hukuki olarak mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuşmuştu.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Borusan Mannesmann Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Demircioğlu ise, “Türkiye’nin Amerika ithalatı içerisindeki payı ve ihracat fiyatlarına bakıldığında bu dava neticesinde bir damping çıkmayacağı kanaatindeyim. 1987’de açılan standart boru dampingi dosyası 26 senedir halen açık ve her sene yeni bir soruşturma söz konusu. Buna karşılık, ABD’ye en büyük ihracatı gerçekleştiren Güney Kore ile ilgili bir damping tespit edilirse, Türk üreticiler için iyi bir fırsat da doğabilir” yorumunu yaptı.