Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet, darbe sonrasında yatırımların hızlandırılacağı mesajı verirken, ilk neşter yatırımcının en çok şikâyet ettiği ÇED raporlarına vurulacak. Habertürk’ten Deniz Çiçek’in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, iş dünyasının önde gelen temsilcileri ile ÇED zirvesi yaptı. Toplantıda, yargıdan dönen ÇED kararları gündeme gelirken, sorunun çözümü için mevzuat değişikliği yapılacağı belirtildi. Planlamaya göre, ÇED raporu alındıktan sonra 60 gün içinde dava açılmazsa, yargı yolu kapanacak.
Bakan Özhaseki, darbe süreci sonrası yatırımların desteklenmesi kararı çerçevesinde, bakanlığında bir ÇED zirvesi topladı. Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) çalışmaları kapsamında toplanan zirveye, TOBB, TİM, MÜSİAD ve TÜSİAD temsilcileri katıldı. Zirvede, iş dünyasının ÇED konusundaki beklentileri ve sorunları dinlendi. İş dünyası, ÇED süreçlerinin iyileştirilmesini isterken, bazı işlemlerdeki tekerrürlerin giderilmesini istedi. İş dünyası, bazen farklı kurumların aynı dosyaları tekrar tekrar talep etmesinden yakındı. Bakan Özhaseki de kanun ve yönetmeliklerle sorunlara çözüm aranacağını kaydetti.
Kapasite artışına da ÇED
İşadamları, yatırımlarının kapasite artışlarında yeniden ÇED raporu talep edilmesine yönelik sürecin de yeniden düzenlenmesini isterken, tüm rapor ve belgelerin baştan istenmemesini talep etti. Bakanlık yetkilileri bu işlemlerin de gözden geçirileceğini kaydetti. Yetkililer, iş dünyasına organize sanayi bölgelerinde (OSB) yatırım yapmaları çağrısında bulunurken, “Yatırımlarınızı OSB’lerde yaparsanız ÇED işlemi 45 günde tamamlanıyor. Atıksu ve çöp bertaraf tesisine gerek olmuyor” dedi.
Provokasyon yakınması
İşadamları, ÇED sürecindeki ‘halkın katılımı’ toplantılarına katılan bazı kesimlerin provokasyon yapmasından da yakındı.
Başlamış yatırımda ÇED iptali önlenecek
Toplantıda, yargıdan dönen ÇED kararları da gündeme geldi. İşadamları, yatırımın ortasında ÇED raporlarının iptal edildiğini belirterek, “İki yıl geçiyor üstüne ÇED raporu iptal ediliyor” dedi. Bakanlık yönetimi de bu sorunun çözümü için hukuki çalışma yapacaklarını belirterek, Çevre Kanunu’nda düzenleme yapılabileceğini kaydetti. Yetkililer, ÇED raporu alındıktan sonraki 60 gün içinde konunun yargıya taşınmasının mümkün olacağı, ardından ise yargı yolunun kapanacağı bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını anlattı. Yetkililer, “Yatırım yapmak ürkütücü değil cazip olmalı. Şu an istendiği gibi davalar açılıyor” dedi.