Erzurum’da Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı’nın yer altına indirilmemesi sebebiyle zarara uğradıklarını belirten çiftçiler, mahkemeye müracaat etme kararı aldı.
Erzurum’un Çayırtepe köyü sakinleri, BTC’yi mahkemeye vermeye hazırlanıyor. Tarlalarının tam ortasından geçen boru hattının söz verilen tarihte yer altına indirilmemesi sebebiyle hayvanlarını otlağa çıkaramadıklarını, arazilerini sulayamadıklarını ifade eden Çayırtepeliler, boruları döşeyen firma hakkında tazminat davası açacak. İki ay önce Botaş vasıtası ile boruları döşeyen firmaya boruların yer altına indirilmesi için başvuran Çayırtepeliler, dilekçelerine cevap alamadıklarını, hattın yüzeyde kalması sebebiyle 100 milyar zarar ettiklerini belirtiyor.
Çayırtepe Köyü Muhtarı Mücahit Harmandar, karşılıklı diyalog yoluyla sorunun giderilmesi için yaptıkları çalışmalardan bir sonuç alamadıklarını, bu nedenle bundan sonra mahkemede haklarını arayacaklarını söyledi. Boruların 2003 yılı sonbaharında döşendiğini ve su seviyesinin yüksek olması sebebiyle boruların açıkta bırakıldığını ifade eden Harmandar, “Borular baharda yer altına indirilecekti ama indirilmedi. Şimdi boru hattı arazinin üçte ikisini birbirinden ayırmış durumda.” dedi.
Boru hattının döşenmesi sırasında tarlalara su taşıyan kanalların bozulduğunu anlatan Harmandar, “Boru hatının dışarıda olması sebebiyle tarlalarımız sulanamıyor, hayvanlarımızı otlağa götüremiyoruz. Nisan ayında bir dilekçe ile Botaş’a boruların sonbaharda bize söz verildiği gibi toprak altına indirilmesi için dilekçe ile müracaat ettik. Bugüne kadar hiçbir sonuç alamadık, 100 milyar civarında zararımız var. Artık mahkemeye gideceğiz.” diye konuştu.
Botaş Erzurum Müdürlüğü Kamulaştırma Servisi Görevlisi Kadir İlhan ise, Botaş’ın sadece kamulaştırma ile ilgilendiğini, bu tür sorunların kendi sorumlulukları altında olmadığını söyledi. Çayırtepeliler’in dilekçelerini sorumlu firma STA’ya ilettiklerini ifade eden İlhan, varsa sorunun ya da mahkemenin ve mahkeme sonucunda verilebilcek tazminatın muhatabının boruları döşeyen firma olduğunu kaydetti. İlhan, dilekçeye kendilerine bir cevap gelmediğini sözlerine ekledi.
STA Halkla İlişkiler Birimi Sorumlusu Serkan Efen ise, “Boru hatlarını planladığımız zamanda indiremediğimiz doğrudur. Çünkü beklediğimiz toprak donması olayı gerçekleşmedi. Çayırtepe’de taban suyu sıkıntısı hâlâ devam ediyor. Boruları 3 metreye kadar indirebiliyoruz. Burada yapılabilecek tek şey boruları kesmek. Ama bu doğru olur mu bilmem. Bu çok büyük bir proje, zaman zaman istemediğimiz zararlar verebiliyoruz. Çayırtepe’de bu biraz fazla oldu. Ama biz bütün zararı tazmin edebiliriz.” dedi.